kapat

24.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
İşte affın çatısı
Rahşan Ecevit ve kurmaylarının hazırladığı taslak şöyle: Cezada 10 yıl indirim Düşünce suçlularına ceza ertelemesi. Yardım ve yataklık af kapsamında

AF yasasının koalisyon ortakları arasında tıkanma noktasına gelmesi üzerine DSP bir uzlaşma formülü ortaya atmaya hazırlanıyor. Önceki gece Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Emin Karaa ve DSP Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Diri'nin yaptıkları toplantıda son şekli verilen taslakta, "tartışmalara yol açan bir af yasası yerine, sonuç getirecek bir şartlı tahliye yasası" üzerinde duruluyor.

ŞARTLI TAHLİYE
AF yasasını ilk ortaya atan isim olan DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit tarafından önerilen uzlaşma formülünde Anayasa'dan kaynaklanan bölücülük, ırza geçme, işkence ve devlet aleyhine işlenen suçlar hariç olmak üzere diğer tüm suçlar için 10 yıllık ceza indirimi ve 3 yıllık şartlı tahliye öngörülüyor. MHP ve ANAP'ın itirazları doğrultusunda, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve suç örgütü oluşturma gibi suçlar da kapsam dışında tutuluyor.

Ecevit'in bu taslağı Ramazan Bayramı'ndan önce tamamlanmak üzere koalisyon ortaklarına sunacağı, taslağın tam kabul görmemesi durumunda da DSP'nin taslağı TBMM gündemine getirmeyi planladığı öğrenildi.

APO KAPSAM DIŞI
AF, ya da yeni şekliyle şartlı tahliye taslağında öngörülen düzenlemeler özetle şöyle:

* Af, 23 Nisan 1999 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu tarihten önce işlenen Anayasal ve af kapsamına alınmayan suçlar hariç tüm suçlarda 10 yıllık ceza indirimi olacak. Cezası 10 yılın üzerinde olanlar bu süre düşümünden sonra kalan cezalarını çektikten sonra serbest kalacaklar.

* Cezaevinden çıkan mahkum ve tutuklular, 3 yıl içinde aynı suçu işlemedikleri takdirde dosyaları düşecek.

* 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenen ve devam eden suçlarla ilgili olarak görülen davalar 3 yıl süreyle dondurulacak.

* Anayasa'nın 125-127 maddeleri arasınca bölücülük fiilini düzenleyen devletin ulusal şahsiyeti ve devlet kuvvetleri aleyhine işlenen suçlar ile orman suçları af kapsamında olmayacak.

*Abdullah Öcalan kesinlikle aftan yararlanamayacak.

*İdam cezaları infaz edilmeyecek. İdam cezası almış bir mahkum 20 yıl yattıktan sonra serbest kalabilecek.

* Haluk Kırcı da 10 yıl ceza indiriminden yararlanabiliyor.

* Erbakan da aftan yararlanacak ve cezaevine girmeyecek.

*Çete, bölücülük, cebren ırza geçme, işkence, orman, vergi, mafya, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, kara para aklama, zimmet, irtikap, bankacılık suçları af kapsamı dışında kalacak.

'Biz kişilere takılmayız'
DSP koalisyon ortaklarıyla uzlaşmak üzere kapsamlı bir af yerine sınırları daraltılmış bir şartlı tahliye formülüne hazırlanırken, MHP daha önce 9. Cumhurbaşkanı Demirel tarafından veto edilen Af yasasının 313 de dahil olmak üzere veto gerekçelerinin çıkarılarak yeniden Meclis'e getirilmesi eğiliminde.

AF BİR AN ÖNCE OLSUN
Devlet Bakanı Faruk Bal, "İndirimden çok eski tasarıya sıcak bakıyoruz. 313 de kapsam dışı kalabilir. MHP kişilere takılıp kalmaz" derken, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Uzlaşma aramaktansa, mutabakata varılmış yasa tasarısını gündeme getirmek daha yerinde olur" dedi. Bal ve Şandır'ın görüşleri şöyle:

Devlet Bakanı Faruk Bal: MHP kamuoyuna deglera edilmiş, Bakanlar Kurulu'ndan geçmiş, Adalet Komisyonu'ndan geçmiş, TBMM'nden geçmiş kanunda ne gibi yanlışlıklar var onu sorguluyor. Eski tasarısı daha makul. Kamu vicdanını rahatsız eden maddeler bu tasarıdan çıkarılarak yeniden gündeme getirilebilir. Yolsuzlukla, görevi kötüye kullanmayla ilgili maddeler, veto gerekçelerinden birisi olan 313 de kapsam dışı kalabilir. MHP kişilere takılıp kalmaz. MHP indirimden çok, eski tasarıya sıcak bakmaktadır.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Affın bir an evvel çıkması için eski vetolu yasayı, yani daha önce üzerinde mutabakata varılmış yasayı gündeme getirmek daha iyi olur. 1980 sonrası 313'ün tanımı ile, 1980 sonrasındaki 313'ün tanımı değişmiştir. Artık, bu kapsama girenler mafyadır, çetedir. 20 yıl önceki olaylardan dolayı şimdi kadrosu, lideri farklı olan bir MHP'yi mahkum etmek yanlış olur. Kırcı'yla ilgili madde, af dışında kalsın diye direten olursa bu da sorun haline dönüştürülmez. DSP ne getirirse kabulümüz dedik ama, yanlış getirmemek kaydıyla. Afta mantık olmalı.

Nevin BİLGİN / Şamil TAYYAR / Fatih ATİK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır