kapat

24.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
3 trilyonluk vurgun
Bayburt'ta Emlakbank eski Müdürü Cevat Ulu, banka müşterilerinin imzasını taklit ederek veya hayali isimler üreterek 150 kişi adına çektiği kredilerle 3 trilyon liralık vurgun yaptı

BAYBURT'TA Emlakbank Şubesi'nde 1998 sonuna kadar müdürlük görevini yürüten Cevat Ulu'nun banka müşterilerinin imzalarını taklit ederek ve hayali isimler kullanarak 150 kişi adına bankadan 3 trilyon liralık ticari kredi çektiği belirlendi. Olayla ilgili 7 kişi tutuklandı.

Bayburtlu işadamları Rahim Adıbeş, Halil Kiki ve Yavuz Akagündüz, 1996'da kredi almak için Emlakbank Bayburt Şubesi'ne başvurdu. İşadamları ortak otel inşaatı için 25 milyar liralık kredi aldı. Adıbeş, payına düşen 14 milyar liralık kredinin 7 milyarını ödedi. Ardından otelini ipotek ederek 2 milyar liralık daha kredi kullandı. Ancak işleri iyi gitmeyen işadamları, ödemeyi aksatınca borçlar faizleriyle birlikte yükselmeye başladı.

ESNAFI DOLANDIRDI
BU sırada Ulu devreye girerek işadamlarıyla anlaştı ve hayali isimler adına kredi aldı, böylece işadamlarının borçlarını ödenmiş gibi gösterdi. Ulu, bankada hesabı olan esnaf, çiftçi gibi kişilerin imzalarını taklit ederek, ya da hayali isimler üreterek 150 kişi adına 3 trilyon liralık kredi aldı. Trilyonluk vurguna banka personeli Ünal Gök, İbrahim Kolok ve Mecit Arıkan da yardımcı oldu. Usulsüz kredinin bir kısmını banka personeline veren Ulu aslan payını ise, kendine ayırdı. Bu arada vurgunun ortaya çıkmaması için 3 işadamının borcunun faizlerini aynı yöntemle ödemeye devam edildi.

GENEL MERKEZDEN ÖDÜL
BAYBURT'TA birçok banka müşterisinin hesapları üzerinden ya da hayali isimlerle ticari kredi alan müdür ve banka personeli, bir kişi üzerine aldıkları borcun faizini, diğer kişi üzerine aldıkları kredi ile ödüyordu. Böylelikle bankadaki işlem hacmi artınca Ulu, genel merkezce ödüllendirdi.

Ulu, kredilerin gittikçe artan faizlerini ödemede sıkıntı çekmeye başlayınca strese girdi ve kalp krizi geçirdi. Tedavisinin ardından bir yıl rapor alan Ulu, 1998 yılının sorunda emekli oldu. Emekli olduktan sonra da eşi Gülnur Ulu ile birlikte, Trabzon'da Özbirlik Gıda ve İhtiyaç Maddeleri adlı bir şirket kurdu. Olay müfettişlerin yaptığı rutin bir teftişte ortaya çıktı ve polise yansıdı.

Cevat Ulu, banka personeli Ünal Gök, İbrahim Kolak, Mecit Arıkan ile suça iştirak ettikleri gerekçesiyle Rahim Adıbeş, Yavuz Akagündüz ve Halil Kiki, Bayburt Ağır Ceza Mahkemesi'ce tutuklandı. Sanıkların Erzurum DGM'de yargılanacakları öğrenildi.

Ersin RAMOĞLU-Murat KABAN- Kadir AYCAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır