kapat

24.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Geri alım ihalesi bekleniyor
PİYASALARDAKİ tedirginlik dün bir miktar duruldu.

Ancak bankacılar bunun kısa vadeli olduğundan endişeli. Merkez Bankası önceki gün piyasaya yüzde 210 faizle 1.3 katrilyon, dün de yüzde 155'dan 708 trilyon borç verdi. Bu parayı da IMF ile yapılan anlaşmayı, piyasadaki yangının ateşini kısa vadeli olarak söndürmek için izin alarak yapabildi. Ancak Merkez Bankası'nın bu yöntemi çok uzun süre kullanmasına olanak yok. Yılsonunda IMF verdiği kriterleri tutturmak zorunda kalacak. Yani piyasaya başka bir yoldan likidite verilmesi gerekiyor. Bunun iki yolu var. Birincisi Türkiye'ye yurtdışından döviz girişinin sağlanması. Ama önümüz yılsonu. Yabancıların geleneksel olarak dövizini alıp çıktığı ve yurtdışındaki pozisyonlarını kapattığı bir dönemdeyiz. Yani onlardan umut yok.
İkinci yol ve bankacıların umudu da Hazine'nin bir geri alım ihalesi açması. Yıl içinde sattığı tahvilleri şu andaki piyasa fiyatından geri satın alması.

ZARAR ÇOK BÜYÜR
HAZİNE yıl içinde ortalama yüzde 33 civarından borç aldı. Bankaların zarar etmemesi için yüzde 30 faizle borç alıp bu tahvilleri fonlaması gerekiyor. Oysa Ağustos'tan itibaren kısa vadeli faizler yüzde 50'lere doğru tırmandı. Son olarak da iki gündür de faizin durumu belli! Yüzde 33'ten alınan bir tahvil, yüzde 150 faizle sadece bir gün fonlandığında getirisi yüzde 32'ye iniyor. Bu likidite sıkıntısının devam etmesi, yani Merkez Bankası'ndan astronomik faizle borç alınması, çok kısa sürede tahvillerin getirisini sıfırlayacak. Yani zaten kıt olan ve büyük ölçüde tahvillere yöneltilen bankacılık sisteminin kaynakları bu faiz nedeniyle buharlaşacak.
Bu durum sadece 1-2 banka için geçerli değil. Tüm sistem bu likidite açığının yarattığı yüksek faiz nedeniyle bir tehlikeyle karşı karşıya.
İşte bankacılar da Merkez Bankası tarafından kısa vadeli olarak geçiştirilen sıkıntının kalıcı olabilmesi için Hazine'nin geri alım ihalesini açmasını istiyor. Hazine bu tahvilleri yüzde 33'lerden sattı ama, çok daha yüksek faizden yani "karlı" olarak geri alacak. Mali sistem bu işten zararlı çıkacak, ama hiç olmazsa yaralı kol kesilecek, tüm vücudun kangren olması önlenecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır