kapat

24.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
1 milyar liraya mekanik el
İngiltere'de üretilen Prodigits adlı biyonik el, gerçek bir el gibi hareket edip nesneleri kavrayabiliyor. Mucize elin fiyatı ise tam 1 milyar lira

İNGİLTERE'DEKİ Nottingham Devlet Hastanesi'nde geliştirilen biyonik el, özürlü doğan çocuklar için umut ışığı oldu. Biyonik elle yaşıtları gibi sağlam bir çocuk haline gelen 11 yaşındaki Oliver Jackson, sağlam eliyle yaptığı tüm haraketleri yeni eliyle de yapabiliyor. Eli bilek hizasından kesik olan Oliver, 3 ay önce ilk denemeleri yapılan "Prodigits" adlı biyonik kol sayesinde artık yardım almadan yemek yiyebiliyor, resim yapabiliyor, kalemini yerden alabiliyor. Normal bir el görünümünde olan Prodigits'in yapay olduğu ancak yakından dikkatle bakıldığı zaman anlaşılıyor. Seri halde üretimine başlanan biyonik elin fiyatı yaklaşık 1milyar lira.

İKİ AYRI TÜRÜ VAR
BEŞ yıllık bir araştırmanın ürünü olan biyonik elin, temasla hareket eden "sensorlu tip" ve sinirlerden aldığı uyarıyla hareket eden "duyarlı" tip olmak üzere iki tipi bulunuyor. Sensorlu tipte avuç içinde bulunan sensorlar temas hisseder hisetmez harekete geçiyor. Parmakların hareket etmesi için avuç içindeki saptayıcıların dokunma yoluyla hareket etmesi ve aldıkları uyarıyı parmaklardaki motorlara iletmesiyle oluyor. Duyarlı tipte ise bileğe bağlanan elektrotlar beyinden gelen uyarıyı bilekteki ana motora iletiyor. Ana motor aldığı uyarıya göre parmaklardaki motorlara hareket komutu veriyor.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır