kapat

10.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Bu da Bufalo operasyonu
"İşleyip satacağız" diye yurda soktukları bufalo etlerini iç piyasada satan bir şebeke ortaya çıkarıldı. 5 yılda 500 trilyonluk vurgun yapan şebekenin 24 üyesi yakalandı

Ankara DGM Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bir operasyonla, Türkiye'ye kaçak et getiren bir şebeke çökertildi. Aralarında İnter Gıda firmasının sahibi İshak Romano ve DTP GİK üyesi Orhan Keçeli'nin oğlu Engin Keçeli'nin de bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.

İnter Gıda, Milko, Yaman, Mar-Nak adlı şirketler, Çukurova Gümrükleme Şirketi aracılığıyla 5 yıl önce Hindistan, Avustralya ve ABD'den "Bufalo" ve "çift hörgüçlü öküz" eti ithal etmeye başladı. Mersin ve Mardin'deki "serbest bölge"lere getirilen bu etlerin Azerbaycan gibi ülkelere ihraç edileceğini bildiren şirket yetkilileri, Türkiye'yi transit konumda gösterdi. Ancak, şirket, bazı gümrükçülerin de yardımıyla, binlerce ton bufalo etini iç piyasaya sürdü. Şebeke, bu kaçakçılık sonucunda 500 trilyonluk vurgun gerçekleştirdi.

3 aylik takip
Ankara DGM Başsavcılığı, bu durumu haber alında "Buffalo Operasyonu"nu başlattı. Savcı Talat Şalk'ın koordinesinde harekete geçen polisler, 3 ay boyunca şebekenin elebaşı İshak Romano'yu takibe aldı. Çete üyelerinin adresleri, kimlerle görüştükleri tek tek belirlendi.

Daha sonra, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi bünyesinde 6 ekip kuruldu. Ekiplere, önceki gün saat 14.30'da, "Harekete geç" emri verildi. İstanbul, Ankara, İçel, Antalya, Bursa ve Mardin'de yapılan operasyonlarda 23 kişi yakalandı. İstanbul'daki ekip, İshak Romanov ile Engin Keçeli'yi ilk önce İstanbul Mali Şube'de sorguladı. Daha sonda Romano ve Keçeli, diğer illerde yakalanan şebeke üyeleri gibi Ankara'ya gönderildi. Gözaltına alınanlar arasında Ramano'nun sekreterliğini yapan 3 kadının da olduğu öğrenildi. Mersin Serbest Bölge'de faaliyet gösteren Milko Gıda Tekstil, İnter Gıda Tekstil, Yaman Soğuk Hava Deposu ve Çukurova Gümrükleme'nin evraklarına el kondu.

Mersin'de yakalananların Milko Şirketi Müdürü Ünsal Güngör, ortakları Müslüm Koçak ve Orhan Nesibi Aksüt, Çukurova Gümrükleme ve Yaman Soğuk Hava Deposu ortakları Aydın Coşkun, Rüçhan Bozdik, Ergün Akdeniz, Azmi Şahan, Sabahattin Dikiciler ve Metin Akkutan; Mardin'dekinin ise Şaban Çelik adlı gümrük komisyoncusu olduğu belirtildi. "Bufalo" etlerinin yurt genelinde market ve kasaplarda yerli et olarak satıldığı belirlendi.

Tantan tüyo vermişti
Bufalo operasyonu, 3 ay önce İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a gelen bir ihbar üzerine başlatıldı. Tantan, şebekenin çökertilmesi için bir komisyon kurulmasına karar verdi. Komisyonda İçişleri Bakanlığı ve Mülkiye başmüfettişlerinin yanı sıra Gümrük Müsteşarlığı müfettişleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri de görev aldılar. Tantan, "bufalo" operasyonunun tüyosunu, gazetecilere vermişti. Her zamanki gibi, ilginç sözleri ile basın mensuplarına yemekte "Yediğiniz ete dikkat edin..." diye takılan Tantan, operasyonunun ilk sinyalini vermişti. Bu laf üzerine gazetecilerin, "Hayırdır, Sayın Bakan... Bu defa da et operasyonu mu yapacaksınız?" sorusuna, kaçamak cevap veren Tantan, "Bilemem... Siz yine de yediğiniz etlere dikkat edin" demişti.

Bu arada etlerden örnek alan dedektifler, bu numuneleri tahlil ettirerek bufalo eti olduğunu resmi raporlarla tespit ettiler.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır