kapat

09.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Belge trafiği

Yılmaz: zorlukları aşarız
Brüksel'de açıklanan Katılım Ortaklığı Belgesi Ankara'da heyecanla izlendi ve hareketli saatlerin yaşanmasına neden oldu. Ankara tepki vermek için acele etmedi. Belgenin resmi kanallarla Türkiye'ye iletilmesini bekledi. AB'den Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Brüksel'deki açıklamayı televizyondan izledikten sonra Başbakanlığa geçti. Yılmaz saat 19.00'da yaptığı açıklamada, "Tahmin ettiğimiz bazı zorluklar var. Bunları aşacağımızı ümit ediyorum"dedi. Yılmaz, hükümet olarak AB Konseyi'ni muhatap olarak kabul ettiklerini belirterek, Kıbrıs konusunda Helsinki'de varılan mutabakata bağlı kalacaklarını söyledi. Yılmaz, Bakanlar Kurulu'nun bugün ayrıntılı bir açıklama yapacağını belirtti.

Kopenhag kriterleri hala geçerli
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günther Verheugen, Türkiye'nin Katılım Ortaklığı Belgesi'nin yayımlanmasından sonra Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmediğini söyledi. "Ordunun MGK kanalıyla siyasetteki rolünden, insan haklarına ve azınlık haklarına saygıdaki yetersizlikten endişe duyuyoruz" diyen Verheugen, "Türkiye, Kürtlerin durumunu geliştirmeli ve OHAL'e son vermelidir" dedi. Helsinki sürecinin ilk olumlu sonuçlarının ve siyasi reform iradesinin görülmeye başlandığını, bunun Türkiye'de üyelik koşullarının tartışmaya açılmasını sağladığını anlatan Verheugen, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun işkence raporunun somut örnek teşkil ettiğini belirtti.

Belgede ortayol bulundu
Uzmanlar, Avrupa Birliği Komiyonu tarafından açıklanan "Katılım Ortaklığı Belgesi"ni olumlu ve sakin karşıladı. Eski diplomat, bakan ve akademisyenlere göre bu 'dengeli' belge, "2001 ve 2004 yılına kadar bitirilmesi gereken ödev ve yükümlülükler" içeriyor.

Dışişleri eski bakanlarından emekli Büyükelçi İlter Türkmen, "Bu belgede bazı isteklerin kısa sürede yapılması, bazılarının ise daha uzun sürede yapılması isteniyor. Türkiye'de işlerin o kadar süratli gitmediğinin de farkındalar, ona göre taleplerini ayarlamışlar" şeklinde değerlendirdi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Faruk Sönmezoğlu, azınlıklar ile ilgili konuda bir 'ortayol' bulunduğunu söyledi.

Denktaş: Büyük oyun oynandı
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, AB Katılım Ortaklığı Belgesi'nde (KOB) Kıbrıs ile ilgili ifadelerin kısa vadeli kriterler arasına konmasını "AB'nin, Türkiye'ye büyük bir oyunu" olarak değerlendirdi. Denktaş, KOB'daki Kıbrıs'la ilgili ifadelerin Türkiye için "önşart" olduğunu belirterek "Türkiye'nin gayret gösterip göstermediğini kim tayin edecek?" dedi. Türkiye için hazırlanan KOB'daki ifadenin çok büyük bir haksızlık olduğunu belirten Denktaş, "Bu Rumları şımartan, uzlaşmazlığa sevkeden bir davranıştır" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır