kapat

09.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Adalar'ın sorunu çöp

Halk plajı
GÜLTEN MEŞE: Büyükada Kumsal'da halk plajı yaptığınız için teşekkür ediyoruz. Başka yerlerde de plaj yapılacak mı?

ÖZDEN: Plajın limana doğru olan kısmını da düzeltip, genişletilecek. O zaman 2-3 bin kişinin denize girebileceği bir yer olacak. Hatta Adalılar için ücretsiz kart sistemi de getireceğiz.

* Deniz otobüsü
MUSTAFA UZUNHASAN: Kışın deniz otobüsleri seferleri niye azaldı?

ÖZDEN: Her yıl deniz otobüs tarifeleri yapılırken müdahale ediyoruz. Yolcunun az olduğu ve personel ve yakıt masrafları çok olduğu için sefer koymak istemiyorlar. Hatta tamamen kaldıracaklardı. Bir sefer koydurabildik.

* Çöplük sorunu
ERDOĞAN YILMAZ: Büyükada'da çöplük, fitili hazır bomba gibi duruyor. Bu sorunu nasıl çözeceksiniz?

ÖZDEN: Çöplük en büyük sorunumuz. 10 yıldır dolmuş vaziyette. Çevre Bakanlığı'na ve Valiliğimize bu konuda yazılar yazdık. Rüzgarlı havalarda yangın çıkmaması için geceleri bile ekibimiz nöbet tutuyor. Bu çöplüğün atılması için en az 500-600 milyar harcamak gerekir. Çöplüğü bu yıl kesinlikle kapatacağım. Ve halkımıza torbalar dağıtıp çöpleri ayrıştırarak bırakmasını isteyeceğim. O zaman Ada dışına çıkarılması daha kolay ve ucuz olacak? Esnafın da yardımcı olması şart.

* Faytonlar
TUĞBA DENİZAŞAN: Turing'le yaptığınız çalışmaları ilgi ile izliyoruz. Yalnız faytonlar yazın temizliğe dikkat ediyorlar ama kışın çok pis. Atlar yollara pisliyor.

ÖZDEN: Çelik Gülersoy ile birlikte iyi çalışmalar yapıyoruz. Güzel bir tuvalet yaptırdık. Şimdi hamam projemiz hazır. Ayrıca Turing'le birlikte Vapur İskelesi'nin üzerine güzel bir kompleks yapılacak. Faytonların temizliğine gelince. Araba Meydanı'nı yeniden düzleyeceğiz. O zaman faytonlara da çeki-düzen verilecek.

* Pazar pahalı
AYSEL TEPE: Heybeliada'ya hamam yapılmasını istiyoruz. Ayrıca haftada bir kurulan pazarımızda fiyatlar çok pahalı.

ÖZDEN: Büyükada'da daha önce hamam vardı. Şimdi bunu hamam yapacağız. Heybeliada için şimdilik böyle bir projemiz yok. Ayrıca pazardaki fiyatlara belediye olarak müdahale yetkimiz yok. Biz ancak temizlik, sağlık ve düzenine bakıyoruz.

* Maltepe İskelesi
SAFFET GÜNTÜRKÜN: Maltepe İskelesi ne oldu?

ÖZDEN: Adalarımızın tek çıkış noktası Maltepe İskelesi olacaktı. Bunun için Cumhurbaşkanlığı'ndan Başbakan'a, Bakan'dan Valiliğe kadar yazışmalarımızı yaptık. Her şey hazır. Şimdi bu iskele projesinin dosyası Bayındırlık Bakanlığı'nın önünde. Kabul edilirse ihale edilip iskeleye hemen başlanacak. Bu iskele yapıldığı takdirde, motorlarla ring seferleri bile olacak.

* İskele tamiri
CAFER ÇAKAR: Büyükada İskelesi'nin tamiratı ne zaman bitecek? Vapura binip inerken zorluk çekiyoruz.

ÖZDEN: Haklısınız. Bu tamirat iki yıldır sürüyor. Bu gecikmenin faturası da bize kesiliyor. Yeni Deniz Yolları Müdürümüz ile görüştüm. Çalışmalara hız verdiler, bitince muhteşem olacak.

* Adalar kaç kişi?
BÜLENT MISIRLIOĞLU: Son nüfus sayımından memnun musunuz?

ÖZDEN: Nüfus sayımı bizim için çok önemliydi. Nüfusumuz geçen dönem 16 bindi, son sayımda 18 bin kişi sayıldı. Adalar'a yazlıkçılardan tahmini 9 bin kişi geldi. Onlara teşekkür ediyorum. Yazın adalarımızda 120-150 bin kişi yaşıyor. Tabi ben en az 30-40 bin kişi olmasını isterdim. Ama gelmeyenler de haklı. 3-4 gün yağmur yağdı ve hava sıcaklığı 8 dereceydi. Her şeye rağmen 2 bin kişi fazla sayıldığımız için memnunum.

* Plajımız yok
AYFER ARABACI: Heybeliada'dan arıyorum Cadde ve sokaklarımız asfaltlandı teşekkür ediyoruz. Ama bir tane olsun halk plajımız yok.

ÖZDEN: İSKİ binasının önünden Panorama'ya kadar olan sahil kesiminde düzenleme yapacağız. Hatta beton bir platform yaparak 1000 kişinin denize girebileceği bir alan olacak. Önümüzdeki yazın ortasında burayı bitireceğiz.

* Deprem konusu
ÖZCAN DOĞAN: Deprem konusunda ne düşünüyorsunuz?

ÖZDEN: 14 aydır deprem konusu ile uğraşıyorum. İncelemeler sonucu Adalar'ın en güvenli yer olduğu ortaya çıktı. Zaten büyük deprem sırasında en ufak bir hasarımız olmadı. İlk başlarda deprem, sıkıntı yaşattı ama şimdi işler tersine döndü. 3-4 aydır İstanbul'dan Adalar'a taşınmalar başladı.

* Balıkçılık
İSMAİL ÇELİK: Büyükada'dan arıyorum. balıkçılar, gırgırlarını burnumuzun dibine kadar sokulup trol yapıyorlar. Balıkların nesli tükendi.

ÖZDEN: Balıkçılık benim baba mesleğim. Adalar ve çevresini livar haline getirecektim. Tam bunların çalışmasına başlarken, İl Tarım Müdürlüğü Su Ürünleri bir karar alarak, 11.5 kulaç olan avlanma yasağını 5.5 kulaça indirdi. bu yüzden tekneler sahile kadar yanaşabiliyorlar. Zaten Ada balıkçılığı da yok oldu.

* Doğalgaz
SÜREYYA MEDENİ: Doğalgaz boru hattı adalarımızın arkasından geçiyor. Kartal ve Maltepe doğalgazı kullanıyor. Bizler doğalgazı ne zaman kavuşacağız?

ÖZDEN: Ana doğalgaz hattı Adalar'ın 3-4 kilometre açığından geçiyor. Hatta Adalara verilmek üzere vanalar bile koydular. Meclis kararı alarak Büyükşehir'e doğalgaz konusunu ilettik. Nüfus yapısı bakımından doğalgaz şimdilik alamıyoruz. Kışın 50-60 bin nüfuslu olabilseydik doğalgaz verebilirlerdi. Şu anda astarı yüzünden pahalı oluyor. Önümüzdeki bir iki yıl içinde gelmesi imkansız.

* Yollar bozuk
EROL ÇEVİK: Büyükada'da ana arterlerin yolu çok bozuk. Ne zaman asfaltlamayı düşünüyorsunuz? Ayrıca çöp konusunda milletvekilimiz Ediz Hun yardımcı oluyor mu?

ÖZDEN: Geçen yıl çıkarma gemimiz arıza yaptığı için asfalt getirememiştik. Ana arterleri Büyükşehir yapacaktı ama bu işi üzerimize biz aldık. Ekiplerimiz Heybeliada'yı bitirdi. Şimdi Büyükada'da işe başladılar. Maden Yolu yaz başlamadan bitirilecek. Ediz Hun'la temas halindeyiz.

* Spor faaliyetleri
TURGAY BİÇER: Belediye olarak sporda ne gibi faaliyetler yapıyorsunuz?

ÖZDEN: 4 adamızdaki su sporları kulüpleri ile temas halindeyiz. Heybeliada Çam Limanı'ndaki ve Büyükada'daki futbol sahasını küme maçları oynanabilecek bir hale getireceğiz.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır