kapat

09.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
KISA KISA KISA

Artium güze veda ediyor!
Kasım ayının neredeyse 2'inci haftasını geride bıraktığımız günlerde yazdan kalma günler yaşasak da itiraf etmeli ki sonbahar geçiyor. Artium Sungur Sanat Evi de, klasik dönem Türk ressamlarına ait başyapıtların ağırlıkta bulunduğu bir 'Güze Veda Müzayedesi' düzenliyor.

Artium Müzayede Salonu'nda Rüştü Sungur yönetiminde gerçekleştirilecek olan ve yaklaşık 200 yapıtın yeni alıcılarını beklediği müzayedede en büyük ilgiyi, "deniz ressamı" olarak ünlenen Osman Nuri Paşa'nın 'Boğaz Manzarası' adlı resminin görmesi bekleniyor. Eser, 40 milyar lira açılış fiyatıyla satışa sunuluyor.

Müzayedede, resim eğitimini Bursa Cezaevi'nde Nâzım Hikmet'ten alan İbrahim Balaban'a ait, imzalı 'Köyde Kına Gecesi' tablosu 20 milyar lira muhammen bedelle satışa sunulurken İbrahim Çallı'nın 'Natürmort'u 11 milyar, Avni Lifij'in 'Kale Dibinde Köy Manzarası' ise 6 milyardan satışa sunuluyor.

Bülent GÜNAL

Ata'nın fotoğrafları Askeri Müze'de
Ulu önder Atatürk'ü anma kapsamında İstanbul Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı'nda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) işbirliği ile düzenlenen "Atatürk Fotoğrafları Koleksiyonu" sergisi ziyaretçilere açıldı. Küratörlüğünü Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel'in üstlendiği, bilgisayar ortamında renklendirilen 56 fotoğraftan oluşan sergi 17 Kasım'a dek görülebilir.

Engin AYTAŞ

Gazeteler Ecevit'i tek başına iktidar yapmıştı
Amerika'daki başkanlık seçim sonuçlarında yaşanan belirsizliğin bir benzeri tam 23 yıl önce Türkiye'de yaşanmıştı. 1977 Genel Seçimleri'nde ilk çıkan tablo Bülent Ecevit'in CHP'sinin 245 milletvekili çıkararak tek başına iktidar olduğunu gösteriyordu. Ancak kesin sonuçlar açıklandığında CHP'nin tek başına iktidar olamadığı görüldü. Çünkü seçim sonucunda CHP 213 milletvekili çıkarmıştı. Dönemin ulusal gazetelerinde manşetlere çıkan olaylar şöyle meydana gelmişti:

21 milyon seçmen 5 Haziran 1977'de sandık başına gitmişti. Seçimde yüzde 70'lik katılım sağlanmıştı. CHP'nin 245 milletvekili çıkardığı haberinin yayılmasından sonra Ankara'daki parti genel merkezi önünde halaylar çekildi, kutlamalar yapıldı. Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, bu kutlamaları "şamata" olarak nitelendirmişti. Sandıklar açıldıktan bir gün sonraki gazetelerde koalisyon formülleri tartışılmaya başlandı.

Bülent GÜNAL / Alper URUŞ

10 adamı Kahramanmaraş'ta
F Tipi sisteme geçen Kahramanmaraş Cezaevi'nin ilk mahkumları Ergin kardeşlerin 10 adamı oldu. Jandarma komandoların eskortluğun yaptığı zırhlı cezaevi nakil aracı ile cezaevine getirilen 10 mahkum, 4 aramadan geçirildikten sonra ikişer kişilik gruplar halinde 5 odaya konuldu. Cezaevine önceki gece saat 03.00 sıralarında getirilen mahkumlar, iki ayrı X-Ray cihazından ve 2 kez de üst aramasından geçirildi. Mahkumlar, aramaların tamamlanmasının ardından ikişer kişilik gruplar halinde 5 ayrı odaya konuldu. Sırrıberk

ARSLAN (SHA)

Durmuş'a göre AİDS'li kan hem var hem yok
Sağlık Bakanı Osman Durmuş, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelere kirli kan ürünlerinin satıldığına dair iddalarla ilgili olarak, şu ana kadar ithal edilen kanlarının, özellikle AIDS hastalığına yol açtığına dair somut bir kanıta ulaşmadıklarını belirtirken, ithalatla ilgili bürokratik ihmallerin olduğunu kabul etti. Durmuş, ithal edilen kan ürünlerinden numune alınıp incelenmediği için, ürünlerin HIV pozitif olduğunun, bakteriyel yönden kirli olduğunu söylenemiyeceğini ileri sürerken, "Ama aksini de söyleyemem" diye konuştu.

İspanya, Savcı Şalk'a Devlet Nişanı verecek
İspanya Hükümeti, uyuşturucu kaçakcısı Urfi Çetinkaya'nın tutuklanmasını sağlayan Ankara DGM savcısı Talat Şalk'ın, ülkenin en büyük ödülü kabul edilen "İspanya Devlet Nişanı" ile ödüllendirilmesine karar verdi. Savcı Şalk ödülünü, İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde bugün düzenlenecek olan törende Büyükelçi Manuel De La Camara'dan alacak. İspanya Hükümeti ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suçlar Dairesi Başkanı Emin Arslan, Organize Suçlar Dairesi Narkotik Şube Müdürü Ünal Uysal ve "polis memuru İsmail Çatalhan'ı da ödüllendirecek. Ersin BAL

Oral Çelik davasında şikayetçiler sır oldu
Abdi İpekçi ve Papa suikastlerinin eski sanığı Oral Çelik'in yargılanmasına, Ankara 6 ve 7. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde devam edildi. Mahkeme şikayetçi işadamları Tayfun Tombuloğlu ve Seyfi Mete'nin adreslerinde bulunamadıkları ve şimdiye kadar mahkemeye ifade vermedikleri gerekçesiyle, dinlenmelerinden vazgeçilmesine karar verdi ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Murat Demirel bu kez gelmedi
Tutuklandığı günden bu yana çıktığı her mahkemede yeni bir tutuklama kararı ile karşılaşan Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel, bankanın eski Genel Müdürü Şükrü Esat Erkuş ve Ali Ertunç Yalçın'la birlikte "dolandırıcılık" suçundan yargılandığı davanın dünkü duruşmasına gelmedi

Davada Demirel, Erkuş ve Ertunç "back to back" kredilerle Bankekspres'i 8 trilyon 314 milyar lira dolandırmakla suçlanıyorlar. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya haklarında 4.5 ile 7.5 yıl arasında ağır hapis cezası istenen tutuksuz sanıklar Şükrü Esat Erkuş ve Ali Ertunç Yalçın ile avukatları katıldı. Duruşmaya Demirel'in avukatlarından katılan olmadı. Birleştirme istemiyle Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosyanın geri dönmediğinin belirtildiği duruşmada Ayşe Nur Esenler ve Adil Beydemirci ile ilgili takipsizlik kararına yapılan itiraza da bir cevap verilmediği bildirildi.

Türkan HİÇYILMAZ

Garipoğlu gözetim odasında
Sümerbank'la ilgili olarak tutuklanarak Kartal Cezaevi'ne konulan Hayyam Garipoğlu, geçici olarak gözetim odasına yerleştirildi. İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Garipoğlu ile birlikte gözaltına alınan ve nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere bırakılan 10 kişi hakkında da Savcı Ercan Cengiz'in başvurusu üzerine gıyabi tutuklama kararı verildi.

Gülcan DEMİRCİ - Veli SARIBOĞA

Çamoğlu serbest bırakıldı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulan Egebank'ın eski yöneticilerinden ve Nail Keçili'nin sahibi olduğu Cen Air Şirketi'nin yönetim kurulu üyesi Ersin Çamoğlu, Ankara DGM'ye çıkarıldı.

Geçtiğimiz Pazartesi günü Ankara polisine teslim olan Çamoğlu, 3 süren sorgusunun ardından sağlık kontrolünden geçirilde. Çamoğlu, daha sonra Kasırga soruşturmasını yürüten Savcı Nuh Mete Yüksel'e ifade vermek üzere Ankara DGM'ye çıkarıldı. Çamoğlu sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.

Merdan KAÇAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır