kapat

09.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Borsada dedikodu düşüşü: % 4.46
Global Menkul'ün patronu Mehmet Kutman'ın bankalar operasyonu çerçevesinde tutuklandığı söylentileri borsada panik satışlarına yol açtı

Geçen hafta 14.900 puanı gördükten sonra düşmeye başlayan borsada birbiri ardına çıkan dedikodular dün panik satışlarına neden oldu. Endeks 633 puan düşerek 13.581'e indi. Hisse senetleri ortalama yüzde 4.46 değer kaybetti. İMKB-30'daki büyük piyasa değerli hisselerin önderliğinde yaşanan değer kaybında en önemli neden piyasanın en büyük aracı kurumu Global Menkul Değerler'in sahibi Mehmet Kutman'ın hakkında çıkarılan söylentilerdi. Mehmet Kutman'ın bankalar operasyonu çerçevesinde gözaltına alındığı söylentisi piyasada birinci seansın kapanışına yakın yayılmaya başladı. Buna paralel olarak hisse senetlerindeki düşüş hızlandı. İkinci seansta bu konudaki dedikoduların artması üzerine satışlar paniğe dönüştü. Endeks bir ara 918 puan eksiye kadar inip 13.297'yi gördü. Global Menkul Değerler yöneticilerinin konuyla ilgili açıklamalarına karşın borsada yeterli toparlanma yaşanamadı. Düşüşle birlikte işlem hacmi de Salı'ya göre yüzde 60 artarak 583.5 trilyon liraya çıktı.

4 mİlyar dolar uçtu
Borsada söylentilerle desteklenen düşüşün sonucunda İMKB'nin piyasa değeri 1 günde 4.5 milyar dolara yakın azalarak 99.4 milyar dolardan 95 milyar dolara indi. Halka açık kısım üzerinden yatırımcının kağıt üzerinde de olsa günlük toplam zararı 1 milyar doları buldu.

Düşüşte bir başka neden de aracı kurumların kredili işlemlerin bir bölümünü kapatmasıydı. Kredilerin kapatılması gerilemeyi hızlandırdı. Gün içinde en çok değer kaybeden sektör endeksi yüzde 8.2'yle iletişim oldu. en az kayıp yüzde 2.17'yle yatırım ortaklıklarında gerçekleşti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır