kapat

09.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Temizel para takibine evet dedi
Maliye, vergi kimlik numarasının bankalar ve tüm mali işlemlerde kullanılması için görüşünü sorduğu BDDK'dan 'olur' yanıtı aldı. Maliye istediği takdirde vergi kimlik numarasını hayata geçirebilecek

Maliye Bakanlığı'nın 2001 yılında uygulamayı düşündüğü, parasal hareketlerin vergi numarası ile kontrol altına alınması projesine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) tam destek geldi. Maliye, Vergi Kimlik Numarası'nın bankalar başta olmak üzere mali sektörde yaygınlaştırılması ve para trafiğinin anahtar bir numara ile izlenmesi için görüş sorduğu BDDK'dan 'olur' yanıtı aldı.

Numara şart
Uygulamanın hayata geçmesi halinde bankalar, aracı kurumlar, özel finans kuruluşları, finansal kiralama şirketleri, ödünç para verme işiyle uğraşanlar, kredi kartı veren ya da dağıtımına aracılık eden kuruluşlar vergi numarası olmadan işlem yapamayacaklar.

Uygulamayla, mali piyasalarda tıkanıklık yaşanmaması için vergi numarası ibraz etmeyen müşterilerin hesaplarına vade sonunda faiz verilmesi, vadelerin uzatılması, gelen havalelerin müşteri hesaplarına alınması, hesapları üzerinden verilen çeklerin ödenmesi, kredi borçlarının cari hesaplarla kapatılması işlemlerine belli bir geçiş dönemi için devam edilecek.

Yeni uygulama ne getirecek?
Maliye'nin düğmeye basması halinde

* Yurtiçine ya da yurtdışına yapılan ve TL ve döviz havalelerinde vergi numarası kullanılması zorunlu olacak.

* Özel kişiler, şirketler, kooperatifler, döner sermayeli kuruluşlar, sigorta şirketleri, yerel yönetimlere ait iktisadi işletmeler, ÖFK'lar, vakıf, dernek, sendika, birlik ve mesleki kuruluşlara ait iktisadi işlemeler ile KİT'lere ait ticari hesaplar da vergi numarası kapsamına alınacak.

* Internet, intranet ve benzeri elektronik ortamlarda yapılan işlemler de belli bir bankadaki hesapla ilişkili olduğundan yine vergi numarasına bağlanacak.

* Aracı kurumlar, menkul kıymet yatırım ortaklığı ve fonları, portföy yönetim ve yatırım danışmanlığı şirketleri de vergi numarası olmayan müşterilerinin işlemlerini yapmayacak.

* Emeklilere yapılan maaş ödemeleri, öğrenci sınav harcı veya veya öğrenci kredi ödemelerinde, elektrik, su doğalgaz, telefon ve benzeri ödemelerde vergi numarası istenmeyecek.

Okan MÜDERRİSOGLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır