kapat

09.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Türkiye'den sert tepki
Sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı'nın Fransa'da kabul edilmesi üzerine Büyükelçi Garcia Dışişleri'ne çağrıldı, "Katillerin sorumluluğunu almayın" denildi

Sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı'nı kabul eden Fransa'ya Türkiye sert tepki gösterdi. Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak Fransa protesto edildi.

Büyükelçi Garcia'ya tepki en üst düzeyde verildi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem Strazburg'da olduğu için, Garcia'yı Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Faruk Loğoğlu kabul etti. Yarım saatten az süren görüşmede Garcia'ya onlarca Türk diplomat ve vatandaşını şehit eden ASALA terörünü hatırlatan Loğoğlu, "Ermeni terörüne Fransa'da ve diğer ülkelerde şehit verdiğimiz diplomatlarımızın ve vatandaşlarımızın aziz anısı Türk kamuoyunun hafızasında tüm canlılığını korurken, bazı Fransız politikacıları kendi küçük oy ve siyasi çıkar hesapları uğruna aldıkları bu kararla büyük bir vebal ve sorumluluk altına girmişlerdir" dedi. Loğoğlu, Fransız Senatosu'nun bu tutumunun kökleri 16. yüzyıla dayanan Türk-Fransız ilişkilerine zarar vermesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi ve "Beklentimiz Avrupa Parlamentosu ve ABD Temsilciler Meclisi örneklerinde olduğu gibi Fransız Senatosu'nun bu hatasının Millet Meclisi tarafından yinelenmeyerek ilişkilerimize verilmiş olan zararın derinleşmesine yol açmamasıdır" diye konuştu.

"SUÇLU HİSSEDİYORUZ"
Garcia ise görüşmede demokratik ülkelerde yasama ve yürütme organları arasındaki bağımsızlığa dikkat çekti ve "Fransa'da dış politikayı Cumhurbaşkanı ve Başbakan yürütür. Fransız dış politikası değişmeyecektir. Mükemmel ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Her ne olursa olsun Fransa AB konusunda Türkiye'yi desteklemeye devam edecek" dedi. Büyükelçi Garcia bir de itirafta bulundu ve "Her ne kadar ifade etmesek de kendimizi biraz suçlu hissediyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Türk ulusununun tarihinin hiçbir döneminde soykırım gibi bir insanlık suçu işlemediğinin altı çizildi ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan'ın Ermeni diasporasını kışkırttığı belirtildi. Sibel YEŞİLMEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır