kapat

09.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Fotofinişe kaldı
ABD, Beyaz Saray'ın yeni sahiplerini belirlemek için sandık başına gitti. Son 40 yılın en çekişmeli yarışında bir Gore başkan ilan edildi, bir Bush

İnanın bana, ben bu seçimde yaşananları senaryolaştırıp sinema şirketlerine götürsem, patronlar 'Bizimle dalga mı geçiyorsun?' diye suratıma fırlatırlar. Bu sözler Amerikan seçimlerini yorumlayan Demokrat Parti taraftarı bir sinema endüstrisi patronuna ait ve belki de son 40 yılın en çekişmeli seçimine şahit olan Amerikalılar'ın duygularını en iyi yansıtan sözler...

Tarihi gecede bir Demokrat Parti adayı Al Gore 'Başkan' ilan edildi, bir Cumhuriyetçi Parti adayı George W. Bush. Tam 4 kez başkanlık "el değiştirdi" ve 18 saat aralıksız canlı yayın yapan CNN muhabirleri, bir türlü sonuca varılamamasını "İnanılmaz" diye özetlediler. İşte her yapılan açıklamayla bir Gore taraftarlarının, bir Bush taraftarlarının yüzünün güldüğü tarihi gece...

03:00 İLK OYLAR BUSH'A
Doğudaki eyaletlerin bazılarının kesin sonuçları açıklanmaya başlandı. İlk olarak Kentucky ve Indiana açıklandı. İkisi de Bush'a oy vermişti.

Güney Carolina'da Bush'un Vermont'da da Gore'un kazandığı haberiyle Amerikan televizyonlarında ilk kez skorbord uygulaması başladı. Bush 28, Gore 3 delege çıkarmıştı.

Georgia'da Bush'un zaferi ilan edildi. Bush 31 delegeye ulaşmış, Cumhuriyetçiler'de erken zafer çığlıkları yükselmeye başladı.

03:45 GORE ARAYI KAPADI
Ekranlara bomba gibi düşen bir haber yansıdı. 52 eyaletin en kritiklerinden biri olan Florida'da Gore'un zaferi açıklandı. 25 delegeye sahip olan Florida'nın delege oyuyla Gore bir anda 28 delegeye ulaştı.

Gore'un Michigan, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Delaware'dan üst üste Gore lehine zafer haberleri yayıldı. Demokrat Parti, Gore'u Amerika Başkanı ilan etti. Analistler de "Bu dakikadan sonra bir şey değişmez. Yüzde 90 Gore başkan" dedi. Pennsylvania'dan da 23 delege çıkartan Gore, zafer sarhoşuydu.

05:00 İBRE TERSİNE DÖNDÜ
Amerikan televizyonları ve Demokrat Parti'de şok: Florida sonuçları kesin değildi. "Unutulmuş oylar" kapsamında daha binlerce kişinin kullandığı oyların açıklanmadığı belirtildi. CNN Televizyonu, Gore'un Florida'dan kazandığı 25 delegeyi Gore hanesinden silmek zorunda kaldı. Skor bir anda Gore: 167, Bush: 185'e döndü.

Televizyonlar, unutulmuş oylar kapsamında Latin Amerikalı kökenli vatandaşların oylarının sayılmadığını açıkladı. Artık tüm gözler Florida'daydı.

Ve Latin Amerikalılar'ın oyları Bush lehine açılıyordu. Florida'da Bush'un kazandığı açıklandı. Gore 249 delege çıkartmış, Bush 271 delege çıkartarak Amerika'nın yeni Başkanı ilan edilmişti. Florida'da 10 bin oy farkı ile Bush kazanmıştı.

07:00 KAMPANYAMIZ SÜRÜYOR
Bush'u telefonla arayan Gore, yeni görevi için tebrik etti. Gore, Tennesse'deki üssünde, yağmur altında bekleyen taraftarlarına seslenmeyi beklerken oyların yüzde 1'inin sayılmadığı haberini aldı. Saat 10.30'da Demokrat Parti'nin Kampanya Sözcüsü Billy Dailey, Tennesse'de bir açıklama yaptı: Bush'la Gore arasında yalnızca 200 oy farkı var. Florida'da kampanyamız sürüyor!


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır