kapat

09.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Dünya şaşkına döndü
Başkanlığın 12 saat içinde 4 kez el değiştirmesi Amerikan medyasının da kafasını karıştırdı. CNN "Başkan" Bush'un hayatını yayınladı. Sonra özür diledi. Dünyaca ünlü gazeteler her baskısında 'farklı bir başkan' ilan etti

CNN'DEN TARİHİ GAFLAR
Amerikan seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte ülke televizyonları adeta yarışa girdi. Her kanal en yeni bilgiyi en hızlı biçimde izleyicilerine yetiştirmek için ellerinden geleni yaptı. ABC ve CBS televizyonları, her haberi ve her sonucu önce vererek ülke genelinde bir adım önde gözükerek puan toplarken, CNN Televizyonu gaf üzerine gaf yaptı. Seçim sonuçlarının ilk açıklanmaya başladığı saatlerde CNN'nin ilk gafı da patlak verdi. CNN'in internet sitesi cnn.com'da yayınlanan "Senato ve Temsilciler Meclisi'nde kazananların listesi"nde daha az oy alanlar, seçimi kazanmış olarak gösterildi.

Bu haberler 10 dakika kadar yayında kaldı. Ardından CNN Televizyonu'nun sunucusu, canlı yayında internet sitelerindeki bu hatanın giderildiğini şu açıklamayla dile getirdi: İzleyicilerimizden internet sitesindeki sonuçlarla ilgili yüzlerce telefon aldık. Hata düzeltilmiştir. Özür dileriz... Ardından TSİ 06:00 sularında CNN, Florida'da Bush'un kazandığını açıklanması üzerine bir Bush belgeseli yayınlamaya başladı! Daha önceden hazırlanan Bush belgeselini "Yeni Başkan George W. Bush" diye tanıttı.

3 AYRI BASKI
Program yayınlanmaya başladığı dakikada Florida'da seçim sonuçlarının kesin olmadığı haberi diğer televizyonlarda yayınlanmaya başladı. Haberi teyit eden CNN Televizyonu, acilen belgeseli yayından çekti, Florida için Cumhuriyetçi George W. Bush hanesine yazılan 25 delegeyi sildi. Ve sunucu izleyicilerden özür diledi!

Dün sabah ilk baskılarını yapan yerel ve ulusal gazeteler gelen sonuçlara göre baskılarını durdurup yeni haberlere göre ikinci, üçüncü hatta dördüncü baskılarını yayımladılar. İşte Atlanta Constitution gazetesi... Son 6 saat içinde 3 ayrı baskı yapan gazete, ilk baskısına "Zafer Gore'un.Yeni Başkan Gore" başlığını attı. Florida'da Bush'un galip gelmesinin açıklanmasından hemen sonra manşet değişti: Florida'da zafer Bush'un.. Son baskı da şöyle gitti: Florida'da oylar tekrar sayılacak! Seçim ortada! Her okuyucusuna farklı bir başkan ismi gönderenlerden biri de New York Post. İlk baskısında Bush'u seçimin kesin galibi olarak ilan eden gazete, Florida'dan gelen haberler üzerine, "Gore inatla takibe devam ediyor" manşetini atarak yeni baskı yapmak zorunda kaldı. Son baskı öncesi durumun hâlâ belirsiz olması üzerine gazete yönetimi daha fazla hata yapmamak için senatör olan Hillary Clinton'ı manşete taşıdı! Ülkenin önde gelen büyük gazetelerin tek kurtarıcısı internetteki gazeteleri oldu! Hatalı baskılar yapanlar kervanındaki Washington Post, New York Times, USA Today gibi tanınmış ulusal gazeteler, son sonuçları internetteki sayfalarında verdiler.

Savaş SÜZAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır