kapat

PAZAR EKİ
08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim


Satranç ustası şimdi başka ata oynuyor


Dünya satranç klasmanında 78'inciliğe kadar yükselerek adımızdan söz ettiren Suat Atalık'ı yurtdışına kaçırdık. "Zamanım satrançla geçiyor, özel hayatım yok" diyen usta, Türk Milli Takımı'ndan ayrılıp Bosna Hersek Takımı'na geçişini federasyonun ilgisizliğine bağlıyor

OTürkiye'nin satranç sporundaki en büyük ismi ve "Grand master' unvanına sahip olan tek ustası. Dünya satranç sıralamasında ilk yüze defalarca giren ve 78'inciliğe kadar çıkan Suat Atalık, şimdi Bosna Hersek'te. Satranç alanında yurtdışına ihraç ettiğimiz daha doğrusu kaçırdığımız Atalık'a göre Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Emrehan Halıcı'nın santraç bilgisi pek yok: "Halıcı, o göreve santraç bildiği için değil, bürokrasiye yakın olması nedeniyle gelmiştir." Atalık, en son geçen yıl Gürcistan'daki Avrupa Takımlar Şampiyonası'nda ay yıldızlı formayı giymişti. Ancak akabinde Milli Takım'dan ayrılmak için dilekçe verdi. Sonra da Bosna Hersek Satranç Takımı'na geçti. Biz de Atalık'a satrançtan olmasa da Türkiye'den vazgeçişinin nedenlerini sorduk. Kasparov, Kramnik gibi dünya şampiyonlarıyla satranç oynama ünvanına sahip tek ustamız da yanıtladı...

*Federasyondaki sorunlar neydi?

Federasyon yöneticilerinin satranca ne kattığı tartışılır. Başkanlık kartvizitte hoş duracak bir prestij olarak görülüyor. 1988 yılında 38. olan takımımız 70. duruma düştüğünde hiç kimse sorumlusunu aramıyor. Ve 1978'de bizden kötü olan Yunanistan uluslararası turnuvalarda altı büyük ustaya sahip olurken Türkiye'de bu sayı benim de ayrılmamla 'sıfır' oluyor.

* Destek mi görmediniz?

Dünyanın her yerinde bir sporu başarıyla yapıyorsanız; başta federasyonunuz olmak üzere herkes sizi destekler. Federasyon bana hep köstek oldu. Ben Türkiye spor tarihinde en fazla ceza alan adamlardan biriyim. 1993 Balkan Şampiyonası için davet almadığım ama katılmadım diye altı ay ceza aldım. 1995 yılında Dünya Birinciliği etabında Bulgar hakemden maç notları isteyişim, Türk hakemin de olaya karışmasıyla basına yanlış yansıdı. Ve bir yıl ceza aldım.

* Bosna'ya gidişiniz nasıl oldu?

1999 Avrupa Şampiyonası'nda bir takım sorunlar yaşamamın ardından; en iyi arkadaşım İvan Sokolov'dan teklif aldım. Boşnak olmam nedeniyle bu kararı verirken zorlanmadım. Bizim federasyon anlayış göstermeyince "34.Satranç Olimpiyatı"nda oynayamadım. Bosna-Hersek pasaportunu almayı bekliyorum. Şu an bayan takımının antrenörüyüm.

* Satranca ne kadar zaman ayırıyorsunuz?

5-8 yaş grubunda satranç oynamaya başladım ve 30 yıldır her gün sekiz saatimi ayırıyorum. Yılda ortalama 15 ile 17 arasında uluslararası turnuvaya katılıyorum. Eğer bu spora gönül verdiyseniz evlenmeniz bile güçleşiyor.

ALPER URUŞ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır