kapat

PAZAR EKİ
08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim


Büyükelçiden kolesterol kitabı


Dünyada ecelle ölümlerin üçte biri kalp krizi nedeniyle oluyor. Kalp krizinin en büyük nedeniyse kanımızdaki kolesterol fazlası. Emekli Büyükelçi Sencer Asena'nın "Kolesterol Kontrolü" isimli kitabı, bu illetle savaşmanın doğal yollarını anlatıyor

Emekli büyüelçi Sencer Asena, kendi başına gelinceye kadar kolesterol konusunda hiçbir bilgiye sahip değilmiş. Her şey, eşi Tülin hanımla birlikte bir gün gidip kolesterollerini ölçtürmeleriyle başlamış. Tahlilleri alınca bir de ne görsünler! İkisininki de 300'ün üstünde! Hemen gitmişler doktora, doktor da hemen haplar yazmış.

Gelin görün ki Sencer Bey'in aklına fena halde takılmış bu kolesterol mevzuu. Nedir, ne değildir müthiş bir merak sarmış. Üstelik kolesterolünü, ilaçla düşürmek hiç sinmemiş içine. Bu konu hakkında bilgilenmek istemiş. İstanbul'un belli başlı kitapçılarını gezmiş ve kolesterolle ilgili halka yönelik bir tane bile kitap bulamamış: "Bu hakikaten vahim bir şey. Kendi hastalığımız hakkında bir bilgiye doktorlar dışında katiyen ulaşamıyoruz. Halbuki sağlıkla ilgili kitap okumak benim adeta bir hobimdir. Yurtdışında bulunduğum sürelerde sürekli halka yönelik sağlık kitapları edinir ve okurdum."

DOKTORLAR İLGİSİZ
Sencer Asena, bunun üzerine Amerika'ya yaptığı bir seyahat sırasında kitapçılardan kolesterolle ilgili kitaplar toplamış: "Bütün o kitapları okudum ve fevkalade geniş bilgiye sahip oldum. Bu kadar bilgiyi içimde saklamak bana yanlış geldi. Önce ufak bir broşür yapayım dedim. Yazmaya başladıktan sonra konuya hakimiyetimden dolayı çok kolay yazdığımı gördüm. Bunun üzerine neden kitap olmasın dedim ve elinizdeki kitap işte böyle çıktı."

Sencer Asena şu an 71 yaşında. Altı yıldır emekliğinin keyfini çıkarıyor: "Ele aldığım konuları iyi öğrenme kabiliyeti ve disiplini vardır bende. Son 10 yıldır sağlık konusunu okuyorum. Katiyen hastalık okumuyorum. Sağlık konusundaki en son gelişmeleri bir tıpçıdan daha iyi biliyorum. Uluslararası tıpta giderek kuvvetlenen görüş şu ki insanları öncelikle hastalıktan korumak gerekiyor. Tıp dünyasının ana amacı artık koruyucu hekimlik olmuştur. Türk tıbbı güvenilir bir tıp ancak koruyucu hekimlik konusunda büyük bir eksikliği var. Doktorların hastalarını eğitmesi gerekiyor. Hastalığını açıklaması, nasıl tedavi olması gerektiği ve bundan sonra da nasıl korunacağını anlatması gerekiyor. Ancak hem vakitleri yok doktorların hem de Türk halkının bunu anlayacak kadar tahsili ve ilgisi yok."

Kolesterol konusunu incelerken Asena'ya gelen en çarpıcı bilgi şu olmuş: Kalp krizi geçiren her üç kişiden biri ölüyor. Ve bu beklenmedik ölümlerin en büyük nedeni kolesterol. Kolesterollerini düşürmek için milyonlarca insan günde milyonlarca ilaç kullanıyor. Halbuki kolesterol pekala doğal yollardan da düşürülebilir. Asena'ya göre de bu mümkün: "Benim kolesterolüm kitaptan önce 304, eşimin ise 344'dü. Kitaptan sonra benimki 156, eşiminki ise 176'ya düştü. Ve ikimiz de hiç ilaç kullanmadık. Çünkü ilaç bir düzeltiyorsa, yarım bozuyor. Yan etkisiz ilaç yok. Ancak şunu da eklemeliyim ki kolesterol kontrolü uzun süreli bir sabır, disiplin ve irade istiyor. Bir rahatsızlığı tedavi etmek için birinci iş o konuyu öğrenmek. Kendinizi yeterince bilmiyorsanız gereğince tedavi olamazsınız."

Sencer Asena'nın hazırladğı kitap, gayet anlaşılır bir dile sahip. Kitapta yer alan yüze yakın tablo sizi besinler konusunda son derece yararlı bir şekilde aydınlatıyor. Ancak küçük bir noktaya dikkat edin. Yayınevi (Şehir Yayınları), anlaşılmaz bir sebeple, Sencer Asena'nın "sigara" yazdığı her yere "ve alkol" kelimelerini de eklemiş. Yazarın, kolesterol düşürücü olarak votka ve sarımsakla yaptığı bir tarifte ise votka yerine anason yazmış. Bu tahrifatlara aldırmayın, gerçekle bir ilgisi yoktur.

Kolesterol hakkında bilmeniz gerekenler
* İdeal kolesterol düzeyi: Toplam kolesterol 200 mg/dl ve altı. LDL 100mg/dl ve altı, HDL 50 mg/dl ve üstü. Toplam kolesterolünüzü HDL'ye böldüğünüzde çıkan sonuç en fazla erkeklerde 6, kadınlarda 4,9 olmalı.

* Sıkı bir diyet, kolesterolü en fazla yüzde 20 oranında düşürür. Ancak doğru beslenme kolesterolü düşürmese de ölümcül bir madde olmaktan çıkarabilir.

* Zeytinyağı, lifli gıdalar (örn. mısır gevreği, kuru fasulye, yulaf kepeği, barbunya, kuruyemiş, muz) ve balık, bazı kuruyemişler (badem, fındık, ceviz), havuç, sarımsak, soya fasulyesi, çay ve acı biber kolesterolü düşürüyor.

* 2-3 ana öğün yerine 5-6 ufak öğün yemek kolesterolü düşürüyor.

* Daha sağlıklı yaşamak için katı yağı, kolesterollü yiyecekleri (örn. yumurta, beyin, ciğer), tuz ve şekeri azaltın; meyveye, sebzeye, bakliyata yönelin.

MUTLU TÖNBEKİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır