kapat

PAZAR EKİ
08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim


Japon yapmış abi!


İşte konsept otomobiller. 'Geleceğin kentlerine' de bunlar yakışır! Dijital müzik, navigasyon; ne ararsanız var. Motorları da elektrikli...

Şu meşhur 'Japon yapmış' sözünü duymuşsunuzdur. Bir yandan küçük bir hayranlık ama diğer yandan yapılan işin pek de öyle derde derman olamayacağına, hayatın kıyısında köşesinde kalıp sadece meraklıları tarafından tüketileceğine dair bir dudak kıvırma içerir 'Japon yapmış' sözü. Ama Japon hiç durmaz yeniden yeniden tuhaf, şaşırtıcı ve sevimli şeyler yapar.

Japon bu kez konsept otomobil yapmış. Durun hemen kızmayın, biz de biliyoruz konsept otomobilin bir asırdır yapıldığını ve Japon dahil bilumum otomobil üretenler tarafından yapıldığını. Ama bu kez konsept otomobiller hayatın her alanında internetin bulunduğu bir şehirde kullanmaya göre tasarlanmış. Böyle bir şehir de pek uzak bir hayal sayılmaz. Dünyada birkaç şehir şimdiden internet erişiminde yüzde 90 seviyelerini zorluyor. Reykjavik, Singapur, Tel Aviv, Stockholm ve Toronto bunlar arasında. Böyle şehirlere özel arabalar lazımsa Japon da geç kalmaz ve uygun tasarımı yapar, haliyle ilk sergisini de hadisenin ruhuna uygun bir şekilde internette açar.

KENT ARKADAŞI
İlk tatlı sürpriz Honda'dan geldi. City Pal adındaki mini araba www.honda.com sitesinde tanıtılmaya başladığından beri büyük bir ilgi çekiyor. Bu araba aslında çok da abartılı, tuhaf bir tasarım değil. Biraz Smart'ı andıran iki renkli, iki kapılı bir araba. En önemli farkı elektrikle çalışması. Günübirlik şarj ediliyor. Elbette standart pakete bataryalar da dahil olacak. Şarj için şehir şebekesine bağlı herhangi bir elektrik prizi yeterli. Tabii akaryakıt gibi hemen dolmuyor. Yanılıp şaşırıp yolda şarjsız kalmışsanız ilk rastladığınız elektrik prizinin yanında birkaç saat bekleyip 'çeyrek depo' kadar yakıt almanız gerekiyor. Tabii elektrikli motor City Pal'in tek marifeti değil. Konsolunda gömülü bir avuç içi cihaz GPRS ile sürekli internete bağlı olacak ve yirmi dakikada bir otomatik olarak hava ve yol durumunu ekrana getirecek.

MİNİNİN DE MİNİSİ
Honda yapar da Nissan ondan geri kalır mı? Hemen Nissan da benzer bir konsept üretti ve 'benden bir fazlası' diyerek yeni mini otomobiline seçimlik olarak, internetten MP3 şarkı indirip çalabilen müzik sistemi, internet radyosu ve GPS destekli navigasyon sistemi koydu. Yine elektrikli olan bu araba City Pal'e göre biraz daha ultra modern bir görünüme sahip. Kod adı Hypermini olan bu araba ayda 299 dolardan leasing yöntemiyle satılacak. Honda ise City Pal'i araba kiralama şirketlerine satmayı ya da Japon hükümetinin desteklediği Akıllı Toplu Taşım Sistemi projesi kapsamında 'istediğin yerden al, istediğin yere bırak' tarzı bir araba olarak değerlendirmeyi düşünüyor.

Saatte 100 km hız yapabilen Nissan Hypermini şimdilik bu projeler için görücüye çıkmış değil ama aynı pazarı hedeflediği söyleniyor. Hypermini hakkında ayrıntılı bilgi www.nissandriven.com sitesinde bulunabilir.

İki tekerleği önde bir tekerleği arkada olan bir ucube otomobil de diğer ikisi gibi internet kentlerinin sokaklarında dolaşmak üzere tasarlanmış. CorbinMotors.com tarafından üretilen bu otomobil aslında teknik olarak bir motorsiklet. Örneğin onu kullanmak için motorsiklet ehliyetinizin olması lazım. Bir kere şarj olduğunda 100 km yol alabilen ve saatte 120 km hız yapabilen bu araç vergi ve sigorta işlemlerinde de motorsiklet muamelesi gördüğü için sahibine fazla masraf çıkarmıyor. Ama ilk alındığında hiç de ucuz değil. 15 bin dolar olan fiyatı nice sedan otomobilin üzerinde. Honda ise City Pal için düşündüğü fiyatı şimdilik sır gibi saklıyor.

Minibar dediğin böyle olur
Otel odalarında müşteri ile ön büro arasında sık sık sorun çıkaran minibarlar, yeni geliştirilen AMS adlı otomatik sistem ile denetlenmeye başladı. Omni tarafından geliştirilen ve kızıl ötesi algılama ile çalışan bu sistem ülkemizde ilk olarak Swissotel tarafından kullanılmaya başlandı. Bu yöntemde minibara, çoraptan makyaj malzemesine, saatten fotoğraf makinesine kadar her şey konulabiliyor ve her türlü hediyelik eşya satılabiliyor. Sistemde tanımlı olan her ürün, tüketildiğinde konuğun hesabına otomatik olarak işleniyor. Konuk belirli bir süre içinde ürünü yerine geri koyabiliyor. Aygıtın ön büro ile haberleşmesi TV kablosu veya boş telefon kablosu üzerinden gerçekleşiyor. Minibardan nelerin tüketildiği anında ön bürodan izleniyor ve tüketim istatistikleri tutulabiliyor.

İnternet erişimi artık daha da yakınınızda
Sokakta kurulan bir bilgisayar kiosk'u üzerinden gelen geçen herkesin internete bağlanabilmesi bütün dünyada yeni uygulanan bir fikir. Bunun ilk örneğini ülkemize Superonline getirdi. Superonline, adını e-point koyduğu kioskların ilk beş tanesini Atatürk Havalimanının Dış Hatlar Gidiş bölümünde kullanıma açtı. E-point'lerden yıl sonuna kadar çeşitli yerlerde 25 adet açılması hedefleniyor. Bu sayede PC bulunmayan ortamlardan da internete erişebilmek mümkün oluyor. Havalimanındaki e-point'lerin açılması TAV yetkililerini de sevindirdi. TAV yetkilisi Melis Yüksel, e-pointlerin yolcular ve havaalanı personeli tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi. Havalimanı dışındaki diğer e-pointler ise The Marmara oteli, Capitol ve Atrium alışveriş merkezlerinde açıldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır