kapat

08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Offshore bankaların kredi kartı avantajı!..

Bu avantaj, bazı uyanıkların yararlandığı daha doğrusu öyle zannettikleri bir avantaj. Bunlar, paralarını belirli bir faiz karşılığında offshore bankaya yatırıyor ve o bankadan bir de kredi kartı alıyorlar. Bunu yapınca da, "bir taşla iki kuş" vurmuş oluyorlar. Hem offshore bankadan elde ettikleri faizi kendi ülkelerinde beyan etmiyor ve vergi ödemiyorlar hem de harcamalarını offshore bankadaki hesaplarından karşıladıkları için, nereye ne kadar harcama yaptıklarını gizleyebiliyorlar.

TAKİP BAŞLIYOR
Bu konuda ilk uyanan ABD olmuş. Financial Times gazetesinde yayımlanan bir habere göre, ABD Hazine Bakanlığı, ABD'de gelir vergisi mükelleflerinin, offshore bankalar aracılığıyla kaçırdığı verginin yıllık tutarının 70 milyar dolar civarında olduğunu ve bu bankalardaki hesaplarının da 5 trilyon dolara ulaştığını tespit etmiş.

Bu durum ABD Vergi İdaresini (IRS) harekete geçirmiş. Ünlü yatırım bankası Goldman Sachs'ın, birkaç milyon doların üzerinde hesabı bulunan müşterilerine gönderdiği "özel uyarı mektubu"ndan öğrendiğimize göre, ABD Vergi İdaresinin talebi üzerine, Miami Bölge Mahkemesi, ülkenin en büyük kredi kartı sağlayıcılarından American Express ve Master Card'ın müşterilerinni, Karayiplerdeki "vergi kaçakçılığı ve kara para aklama merkezleri" olarak bilinen Anigua, Barbuda, Bahama ve Kayman Adalarındaki para hareketleriyle ilgili bilgi ve belgelerin, yetkili makamlara bildirmesi gerektiğine karar vermiş.

Goldman Sachs'ın uyarısı üzerine durumu öğrenen, bu merkezlerde hesabı olan kişilerin keyfi iyice kaçmış durumda. "Bir taşla iki kuş vuralım" derken, kendi başlarına büyük bir taş geldi...

TÜRKİYE'DE DURUM
Türkiye'de yaşayan ve offshore bankalarda hesabı olup, harcamalarını kredi kartı kullanmak suretiyle bu bankalardan karşılayanlarla ilgili, şimdilik bir gelişme yok. Ancak, bu hiç olmayacağı anlamına gelmiyor.

Yürürlükteki vergi yasalarına göre, Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımızın, yurtdışındaki offshore bankalarda bulunan hesaplarından elde ettikleri faiz gelirini, "tutarı ne olursa olsun", yıllık gelir vergisi beyanname ile beyan edip, gelir vergisini ödemeleri gerekiyor.

Türkiye'deki harcamaları sırasında, offshore bankadan aldıkları kredi kartını kullanmaları, offshore bankadaki hesabın ortaya çıkmasını daha da kolaylaştıracak. Özetle, Türkiye'de de, offshore bankaların kredi kartını kullanarak harcama yapanların, yakında başı ağrıyabilir.

Yazımızın başlığına bakıp aldanmayın, offshore bankaların kredi kartı avantajı değil, dezavantajı sözkonusu...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır