kapat

08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
AB'de son dakika krizi
Atina'nın Kıbrıs ve Yunanistan konusundaki baskılarına İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh "Kürtçe konusunda baskıları"yla devreye girdi. Ankara-Brüksel hattı yoğun temaslarını sürdürüyor

AB Komisyonu'nun bugün açıklayacağı ve Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlaması için "yol haritası" özelliğini taşıyan tarihi Katılım Ortaklığı Belgesi'nde son dakika pazarlıkları dün gün boyu devam etti.

SABAH'ın edindiği bilgiye göre, son dakika pazarlığı daha çok iki nokta üzerinde düğümlendi. Bunlardan ilkini Yunanistan'ın Kıbrıs ve Ege konusundaki baskıları oluştururken, Atina yönetiminin tek olmadığı İsveç'in de Kürtçe yayın konusunda bastırdığı öğrenildi. Bilgi veren kaynaklar, İsveç'in bayan Dışişleri Bakanı Anna Lindh'in belgede Kürt ve Kürtçe kelimelerinin telaffuz edilmesini istediğini bildirirken, Lindh'in, "Kürtçe eğitim ve Kürtçe TV" konusunda taviz vermekten kaçındığına dikkat çekiyorlar.

YOĞUN PAZARLIKLAR
Oysa ki şu anki mevcut durumuyla belgede "azınlık" ve "Kürtçe" gibi ifadeler yer almıyor. Konuya yalnızca "Herkesin kendi dilinde eğitim hakkı bulunduğu" ifadesi ile "Ana dilde eğitim ve yayın" Bireysel haklar" çerçevesinde yer veriliyor.

İsveç'in genç Dışişleri Bakanı Lindh daha önce de Kürtçe konusundaki çıkışları ile dikkat çekmiş ve bu çıkışları ile Fransa Eski Cumhurbaşkanı'nın eşi Danielle Mitterand'ı hatırlatmıştı. Yoğun pazarlıkların yaşandığı diğer bir konu ise "Kıbrıs ve Yunanistan"ın belgede nerede yer alacağı. Atina bu iki konunun "Kısa ve Orta vadede beklentiler" bölümünde yer almasını isterken, Komisyon'daki eğilim "önsöz" kısmında ve Helsinki Zirvesi'nde yayınlanan belgenin ötesine geçmeyeceği yönünde.

PROGRAMIMIZ BELLİ
Türkiye'nin bu konudaki kaygılarını dün Dışişleri Bakanı Cem tarafından yazılan bir mektup ile Brüksel ve AB üyeleri nezdinde bir kez daha gündeme getirdiği öğrenildi. İngiltere'nin de garantör ülke olarak bu konuda devreye girdiği belirtildi. Belgeyi değerlendiren Dışişleri kaynakları, Türkiye-AB ilişkilerinde bir yeni bir safha oluşturması açısından belgenin getirilerinin oldukça önemli olduğunu belirttiler. Kaynaklar, "Biz de kendi ulusal programımızı hazırlayacağız. Cevapları orada vereceğiz" diye konuştular.

Sibel YEŞİLMEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır