kapat

08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Felaketler bitmeyecek
Time Dergisi'nin Avrupa baskısına kapak olan habere bakılırsa Avrupa'da sayısı gittikçe artan sel ve fırtınalar önümüzdeki yıllarda bitmeyecek hatta daha da kötüleri yaşanacak

Son yıllarda Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde artan kuraklık ve seller insanın aklına ister istemez "Avrupa'nın iklimi gittikçe kötüleşiyor mu?" sorusunu getiriyor. ABD'nin önde gelen haber dergisi Time'a göre bu sorunun cevabı "evet."

Derginin Avrupa baskısına kapak olan sayısında yer alan bir habere göre tüm bu felaketler Avrupa'nın başına bela olmaya devam edecek. Bunun sebebi de küresel ısınmanın "yaratıcıları" karbondioksit ve metan gibi sera gazlarının oluşmasına neden olan hava kirliliği. Habere kaynak olan 27 iklim uzmanın hazırladığı "Acacia" adlı rapora göre küresel ısınmayı tersine çevirmek, önümüzdeki 100 yıl için bile pek mümkün değil. Buna göre Avrupa'nın kuzey kesimlerinde yağmur ve seller artacak, güney kesimlerinde ise kuraklık ve çölleşme başgösterecek. Buzullar eriyecek, İspanya ve İtalya'nın bir kısmı oldukça kuruyacak, İsveç'te ormanlar büyüyecek. Habere göre yapılacak en iyi şey ülkelerin vatandaşlarını yeni iklim koşullarına hazırlaması.

İLGİNÇ ÇÖZÜMLER
Denize demir dökmek: Okyanusun derin yerleri, karbondioksiti yutan "pyhtoplankton"dan yoksun. Bu bölgeleri demir sülfat karışımı ve az bir miktar asitle beslemek, deniz mikroorganizmalarının artmasını sağlayacak, bunlar da yüzlerce ton karbondioksidi emerek deniz tabanına gönderecek. Ancak doğayı böylesine büyük miktarda karışımla tedavi etmek, tahmin edilemeyecek sonuçlar doğurabilir.

Ayna yerleştirmek: Dünyanın yörüngesine ayna gibi dev yansıtıcılar yerleştirilip, bu aynaların dünyaya yeteri kadar güneş ışığı göndererek yeryüzünün ısınmasını sağlamak olabilir. Ancak buna yetecek sayıda ayna yerleştirilmesi imkansız.

Bütün inekler öldürülsün: İnek, domuz ve diğer çiftlik hayvanlarının emisyonları, önemli miktarda metan gazı kaynağı. Bu da, karbondioksitten daha güçlü bir sera gazı. Ancak politik olarak böyle birşey imkansız.

Beyaz Kent: Çatıları beyaza boyayarak yollarda, park yerlerinde ve hatta otomobillerde ışıklı renkli boyalar kullanarak sıcaklığı yansıtmak denenebilir. Çok fazla miktarda beyaz boya gerektirmesi dışında bir dezavantajı yok.

Kurum fırlatmak: Startosfere büyük miktarlarda kurum fırlatmak, soğuk hava tabakasını inceltebilir. Ancak bu da sera gazı meydana getirebilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır