kapat

08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Katılım öncekilere oranla yüksek oldu
1972'deki seçimlerde yüzde 55 olan katılım oranı, 1996'da yüzde 49'a düşmüştü. Gözlemciler, bu oranın dün daha da düşeceğini belirtiyordu.

Dünkü seçimlerde yüksek bir katılım oranı gerçekleşti. Bunda seçim kurulunda varılan anlaşmanın büyük rolü var. Eyaletler arasındaki saat farkı nedeniyle, bir tarafta hâlâ oy kullanılırken diğer tarafta sonuçlar açıklanıyordu. Seçmenler de etkilenip oy kullanmaktan vazgeçiyordu. Bunun yanısıra, oy kullanma merkezlerinde yaratılan "ilginç" ortam da halkı oy vermeye teşvik etti. California'da yüzde 70'lik bir katılım oranına ulaşıldı. Bunun nedeninin seçmen için hazırlanan dokunmatik ekran uygulaması olduğu söyleniyor.

Amerikalı seçmen 3 ayrı oy kullandı
Seçmenler, dün oy kullanma merkezlerine gelerek 3 oy kullandılar. İlk oy başkanı seçecek olan "seçici delegeler" için. Amerika'da halk doğrudan başkanı seçmiyor. Kurallar gereği, yalnızca başkanı seçmekle görevli sembolik seçici delgelere oy kullanıyor. Her eyaletin delege sayısı kendi nüfusuna göre değişiyor. Toplam 538 delegeden 270 ve üstünü alan başkan adayı da başkan oluyor. Seçmenler ikinci oyu da Amerikan Kongresi'nin ilk kanadı olan Temsilciler Meclisi'ndeki 435 kişiyi belirlemek için kullanıyor. Meclis'e giren adaylar, bu görevde 2 yıl kalıyor. Üçüncü oy da Kongre'yi oluşturan bir Senato'yu belirlemek için kullanılıyor. Seçmenler bu seçimde 100 kişilik Senato'nun üçte birini belirledi. Bir senatör 6 yıl görevde kalıyor. Temsilciler Meclisi'ndeki şu anki duruma göre, 222'e 209, Senato'da da 54'e 46 Cumhuriyetçiler önde.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır