kapat

08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Seçim notları
Sandıkta Monica izdihamı yaşandı

Bill Clinton'la yaşadığı seks skandalıyla meşhur olan Monica Lewinsky'nin oy vereceği Manhattan'daki okul Monica'yı görmek isteyen meraklılarla dolup taşınca oy verme bölümü genişletildi. "Aileden Demokrat" olarak bilinen Monica, eşiyle seks yaşadığı senato adayı Hillary'ye oy vermemesi, başkanlık seçimlerinde oyunu Demokratlar'a vermesi bekleniyor.

Yeni başkan postadan çıkacak
Amerikan halkının yüzde 25'i oyunu postayla kullandı. Oregon gibi yasa gereği postayla oy kullanılan eyaletlerin yanı sıra, seçim günü yerinde olmayan seçmenlerin kullandığı uygulama nedeniyle oy sayım işleminin 2-3 gün daha sürebileceği belirtiliyor.

Bush'un elini sıkmayınca...
Başkan adaylarından Bush, oyunu Teksas'ta kullandı. Spor kıyafetiyle dikkat çeken Bush, eşi Laura'yla birlikte seçim merkezine giderken kaldırımda duran bir kişi Bush'a el uzatmadı. Eli havada kalan Bush, Gore taraftarının omzuna vurup tepkisini gösterdi.

Ölen adaya rekor oy yağdı
MISSOURI eyaletinde senatörlük için yarışan ancak Ekim ayının sonunda ölen Vali Mel Cardahan önde gidiyor. İlk sonuçlar ölen valinin yüzde 50 oy aldığını, rakibi John Ashcroft yüzde 43 oyda kaldığını gösteriyor.

"Siber savaşı" Gore kazandı
Gore ve Bush taraftarları, halk oy verirken siber dünyada boy gösterisi yaptı. İki tarafın bilgisayar korsanları (hacker) Demokrat ve Cumhuriyetçiler'in ana siteleri çökertmeye çalıştı. Gorecular Cumhuriyetçi Parti'nin ana sayfasını çökertmeyi başardı.

Kendisine iki kez oy verdi
Demokrat Parti'den başkan yardımcısı adayı Joe Lieberman, memleketi Connecticut'ta kendisi için 2 kez oy kullandı. Lieberman hem Demokrat Parti başkan adayı Al Gore'un yardımcı adayı olarak, hem senatör adayı olarak iki kez kendisine oy verdi.

Kampanyalarda rekor harcama
Kampanya süresince Bush 166.7 milyon dolar, Gore 100 milyon dolar, Yeşiller'in adayı Ralph Nader 5.4 milyon dolar, Pat Buchanan 27.3 milyon dolar harcadı. Toplamda 3.7 milyar dolar harcandı. Bu hesapla bir oy adaylara 30 dolara mal oldu.

Uçuk kaçık yasa önerileri
DÜN 42 eyalette 204 yasa tasarısı da oylandı. Bunlar arasında avcılığın anayasal hak olması, ırklar arası evliliğe yasak getirilmesi, İngilizce'nin resmi dil olması gibi öneriler de var.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır