kapat

08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Milenyum Başkanı
Amerikan halkı, dün ülkeyi yeni ufuklara taşıyacak 43'üncü başkanı için oy verdi. Gore ve Bush'un düellosu seçim saatine kadar kıran kırana sürdü. Sonuç bu sabah belli olacak

Son 40 yılın en heyecanlı Amerikan seçimleri dün yapıldı. İki başkan adayının son kamuoyu araştırmalarında kafa kafaya gittiği seçimlerde ilk oy kullananlar ülkenin en doğusunda bulunan New Hampshire eyaletine bağlı iki köy oldu. Geleneklere göre, Salı günü saat 00:01 itibariyle oy kullanan iki köyden Cumhuriyetçi Parti adayı George W. Bush çıktı. Seçimler yerel saatle 06:00'da başladı. Ve oy kullanma işlemi saat 19.00'a kadar sürdü.

İNTERNET VE E-MAİL'LE OY
Amerikan seçimlerinin en dikkat çekici özelliği ülkenin doğusuyla batısı arasındaki 3 saatlik zaman farkı. Bu fark düşünülerek ilk sonuçlar (exit-polls) 22:00'den itibaren açıklanmaya başlandı. California eyaletinin belirli bölgelerinde denenen e-maille oy kullanıldı. Seçim kurulunun açtığı internet sayfasına sosyal sigorta numarası, şifre ve posta kodunu yazan seçmenler tarihe geçti. 2004 yılı seçimleri ise tamamen internetten yapılacak. Oy verme işlemi Hawaii ve çevresindeki adalarda yarın sabaha kadar devam edecek. Ülke genelinde devlet daireleri tatil edilmedi. Çalışanlara sabah işe gelirken 45 dakika gecikme, iş çıkışı 45 dakika erken çıkma hakkı tanındı.

5 BAŞKANI 5 EYALET BELİRLEDİ
kritik eyaletin oyuyla seçildiğini açıkladı. Bu eyaletlerin başını Florida, Michigan ve Pennsylvania çekti. Uzmanlar, diğer iki eyaletin Missouri ve Wisconsin olduğunu belirtti. Seçimlere 24 saat kala yapılan kamuoyu yoklamalarında Gore, 4 gün puan gerisinde olduğu Bush'a 2 puan daha yaklaştı. Reuters'ın anketine göre Bush'un yüzde 48 oyuna karşı Gore yüzde 46 oy aldı.

KATILIM BEKLENENDEN FAZLA
1996'da yüzde 49'a düşen oy verme oranı bu seçimde beklenenin aksine arttı. Kötü havaya rağmen seçmen sandıklar koştu. Katılımı artırmak için doğudaki eyaletlerde seçim sonuçları hemen açıklanmadı. Eyaletler arasındaki saat farkı nedeniyle, bir tarafta hâlâ oy kullanılırken diğer tarafta sonuçlar açıklanıyordu. Seçmenler de etkilenip oy vermekten vazgeçiyordu. Oy kullanma merkezlerindeki "ilginç" ortam da halkı sandıklara çekti. California'da ise katılım rekor düzeye ulaşarak yüzde 70 gibi yüksek oranda gerçekleşti. Bunun nedeninin seçmen için hazırlanan yeni dokunmatik ekran uygulaması olduğu yorumu yapılıyor

Savaş SUZAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır