kapat

CUMARTERİ EKİ
08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Ben de gazeteciyim

Tam 33 yıl olmuş gazeteciliğe başlayalı. Gerçi matbaa mürekkebini 1962'den beri kokluyordum, ilk şiirlerim de İzmir'de Dinç Bilgin'in babası ve amcası Şevket ve Behzat Bilgin'in "Yeni Asır"ı ile "Ege Ekspres" ve "Sabah Postası" gibi gazetelerde yayımlanmıştı. Daha sonraları edebiyat dergilerinde çalışmış, hatta bir-iki dergi de çıkarmıştım ama, gazeteciliğe resmen başlayışım 1967 yılında, Şişhane'de "Yeni İstanbul" gazetesinde oldu.

1969'un bu günlerinde "Cumhuriyet" gazetesine geçtim düzeltmen olarak. Şeflik dahil, düzeltmenliğin yanı sıra, ikisi askerliğe heba, tam 20 yıl Cumhuriyet'in hemen her sayfasında yazdım.

Röportajlar da yaptım, dizi yazılar da...

"Şiir"in yanında "gazete" yazılarından kazandığım ödüller de yer aldı. Elliye yakın kitabım arasında gazete yazılarından derlediklerim de bulunmakta...

Diyebilirim ki, hayatımın şu son kırk yılında hep şair kalmaya özen gösterdim ama, gazeteciliği de şiirlerim kadar sevdim. Yazılarımda da gazetecilik ile şairliği ayrı tutmamaya çalıştım.

Şunu da diyebilirim, Cumhuriyet'in iflasından sonra yirmi yıllık emeğimi yakarak ayrılmak zorunda bırakılınca, yaklaşık on yıldır Sabah gazetesi çalışmaktayım. Bunca yıllık meslek hayatımda ondan fazla genel yayın ve yazı işleri müdürü gördüm.

Transferlere aklım ermedi, para işlerine de...

Şu son yılda ise gazeteciliğimin en mutlu günlerini yaşamaktayım. Çünkü "Sabah"ta yazılarım hiçbir zaman sansüre, baskıya maruz kalmadığı gibi zaman zaman "teşekkür" ile ödüllendirildi. Yazının ve yazarlığın bağımsızlığını gördüm.

Niye mi bugün bu köşeyi "özel" anılarıma ayırdım?

Çünkü bütün sabahlar gibi "Sabah"ı seviyorum.

Bütün "Sabah" çalışanları gibi...

Güney'i tanımak için
Sinema yazarı ve eleştirmeni Atillâ Dorsay, "Yılmaz Güney Kitabı"nda bu büyük sinema ustasının sanatı ile yaşadığı hazin hikâyesini anlatıyor

Onbeş yıl kadar önce Atillâ Dorsay, Mimar Sinan Üniversitesi'ne bağlı Sinema/TV Enstitüsü'nde sinema tarihi dersi vermektedir. Bir gün genç öğrencilerinden biri, hiç Yılmaz Güney filmi görmediğini söyleyiverir.

Dorsay, adeta dehşete kapılmıştır.

Çünkü yıllar geçmekte ve yeni kuşaklar yetişmektedir. Oysa "kulaktan kulağa adı fısıldanan, bir efsane gibi söylenen, ama eserine ulaşılamayan" Yılmaz Güney'in filmleri yasaklıdır. Ve Dorsay, bu öğrencisinin sorusuyla yıllardır düşlediği bir Yılmaz Güney kitabının artık "âcil" bir iş olduğuna karar verir ve temelde o güne kadar Güney üzerine yazdıklarının derlemesinden oluşan kitap 1988 yılında yayımlanır.

Şimdi Güney Yayınları arasında dördüncü baskısı yapılan "Yılmaz Güney Kitabı", Dorsay'ın eklediği beş yeni bölümle bir kez daha okur önünde...

Güney'e ilişkin başlıca gelişmeleri çeşitli yazılar, gazete haberleri, dergi kampanyaları, söyleşiler ve yorumlarla veren ve hacmi 630 sayfayı bulan bu belge-kitapta neler mi var?

Dorsay'ın Güney sineması üzerine eleştirileri, zaman zaman kendisiyle yaptığı konuşmalar, serüvenine tanıklık eden ve ölümünün ardından yapılan tartışmalar üzerine yazılanlar ve yorumlar...

Bir başka deyişle "Yılmaz Güney denen büyük insana ve onun hikâyesine Dorsay'ın açısından bir kişisel bakış çabası. Sayısız belgeyle bu kişisellik aşılmaya çalışılmış ve ortaya bir belge-kitap çıkmış olsa da..." Güney'in ölümünden önce imzasını attığı "Duvar" şu sıralarda sinemalarda gösterimde. Bu film nedeniyle olsun, yıllardır unutturulmaya çalışılan bu büyük sinema ustasını bütünüyle daha yakından ve derinden tanımak için okunması, ayrıca mutlaka el altında bulundurulması gereken bir çalışma Dorsay'ın "Yılmaz Güney Kitabı"...


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır