kapat

CUMARTERİ EKİ
08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Evet, sinema bir şenliktir!
Sevgili Onat Kutlar demişti: "Sinema bir şenliktir." Yurdu dolaşacak 'gezici' Avrupa Filmleri Festivali ve 70 filmin gösterileceği Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması da bunun kanıtı

Ankara Sinematek derneğini kuran ve Festivalini başlatan rahmetli dostum Mahmut Tali Öngören hep iyi işler yapmıştı. Belki de tek hatası Ankara Festivali'ni birlikte yürüttüğü bir avuç genci, birkaç yanlış yüzünden işten uzaklaştırmaktı... Ama o gençler yılmadılar. Sinema ve de festival kanlarına girmişti çünkü... Başta şimdi Ankara Sinema Derneği Başkanı olan Ahmet Boyacıoğlu ve sağ kolu Başak Emre, yepyeni bir olay başlattılar: "Gezici Festival".

3 Kasım'da başlayan, 11 Kasım'a dek Ankara'da sürecek olan 6. Avrupa Filmleri Festivali, daha sonra 12-16 Kasım'da Eskişehir'de, 17-23 Kasım'da İzmir'de ve 24- 29 Kasım'da Bursa'da sürecek. Bursa'da bu yıl yabancı konukların yanı sıra, aralarında benim de bulunduğum birçok yazarın katkısıyla oluşan "Türk Sinemasında Sansür" adlı kitaba katılanlar bir araya gelecek ve bir panelde buluşacaklar.

KIESLOWSKIKISA FİLMLERİ
Festivalde bu yıl 27 uzun, 64 kısa film gösterilecek. Uzun filmler arasında sinemanın en büyük dahilerinden, artık yaşamayan Rus sanatçısı Andrei Tarkovsky, "Andrei Roublev", "Ayna" ve "Stalker" gibi başyapıtlarıyla anılacak. İngmar Bergman, Milos Forman, Pedro Almodovar, Alain Resnais, Claude Lelouch, Andrzej Wajda ve Costa-Gavras da birer klasik filmleriyle anılırken, geçen yıl ölen büyük oyuncu Alec Guinness de tam 8 kişiliği oynadığı ünlü "Hassas Kalpler ve Taçlar" komedisiyle anılacak. Son dönem Avrupa sinemasından filmlerin yanı sıra Kieslowski, Polanski, Godard, Truffaut, Tony Scott gibi ustaların kısa filmleri de meraklılarını bekliyor.

SİNEMA TARİH EL ELE
TÜRSAK vakfı öncülüğünde, İş Bankası sponsorluğunda düzenlenen ve bu yıl üçüncü kez yapılacak olan Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması 10-16 Kasım'da yapılacak. Festivalde 70 film gösterilecek. Uluslararası film ve uluslararası belgesel film yarışmalarının dışında, Alman yönetmen Margarethe von Trotta 10, Macar usta Zoltan Fabri altı filmiyle anılacak. Günümüzün en önemli kadın yönetmenlerinden biri olan Von Trotta'nın filmleri arasında "Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru", "Kızkardeşler", "Rosa Luxembourg", "Yemin" de bulunuyor. Fabri'nin filmleri arasında ise "Profesör Hanibal", "20 Saat", "Macarlar" ve "Ağıt" gibi başyapıtlar var.

Çağdaş sinemadan gelen tarih temalı ilginç filmler arasında Tornatore'nin "Okyanustaki Piyanistin Efsanesi", John Turturro'nun "İlluminata", Manuel Cusso-Ferrer'in Salvador Dali'nin 1932'de yazdığı bir senaryoya dayalı olan "Babaouo", uluslararası ödüllü Amerikan belgeseli "Wisconsin Death Trip" gibi filmler var. Yılmaz Güney üzerine belgeseliyle tanınan Claude Weisz'ın ve tanınmış Rus sanatçısı Sergey Outharov'un filmleri de bu toplama ekleniyor.

Festivalde göç teması işleniyor. Ayrıca birer uzun film öyküsü ve kısa film proje yarışması var. Ödüller 16 Kasım'daki kapanış töreninde verilecek.

ATİLLA DORSAY


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır