kapat

CUMARTERİ EKİ
08.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Muhteşem Osmanlı müzayedede!
Saray köşelerini süsleyen nadide eşyalar, yeni sahiplerini arıyor. Antik Palace Hünkar Salonu'nda sergilenen eserler, 12 Kasım'da, 150 milyar liraya kadar çıkan açılış fiyatları ile açık artırmaya çıkarılacak

Antika kimileri için bir hastalık, kimileri içinse bir tutkudur. Eşyayı esere dönüştüren zamanın bu hüneri, özellikle son yıllarda çok gözde. Müzayede sayıları artığı gibi bunlara katılanların sayısı da günden güne çoğalıyor. Kimi koleksiyonundaki eksik bir parçadan, kimi ise ilgi alanından ötürü bir müzayedeyi dört gözle bekleyebiliyor. İşte, bu yılın beklenen müzayedelerinden biri de Antik Palace'ın muhteşem Osmanlı eserlerini satışa çıkaracağı 207'inci müzayedesi.

250 parçadan oluşan müzayedenin açılış fiyatları 150 milyara kadar çıkıyor. İstanbul'un karış karış gezilmesi ile toplanan bin parçanın dört aylık bir çalışma sonunda elenmesi ile belirlenen eserler daha çok Sultan Abdülaziz, Sultan II. Abdülhamit dönemlerine ait. Saatlerden, tombaklardan, pullardan, gümüşlerden, mücevher kutularından ve tablolardan oluşan bu müzayedenin en önemli parçaları şunlar:

* Fausto Zonaro'nun "Karaköy'den Eminönü" tablosu II. Abdülhamid'in saray ressamı ve özel koleksiyonerlerin gözdesi olan Zonaro, dünya literatüründe adı geçmiş oryantalist bir ressam. "Karaköy'den Eminönü" tablosu, kuşkusuz müzayedenin en nadide eserlerinden biri. (Açılış fiyatı 150 milyar lira)

* Mineli altın saat: Sultan Mehmed Reşat'ın Diltfürth Paşa'ya armağan ettiği bu saatin, bir yüzünde Dolmabahçe Sarayı- Ortaköy Camii; diğer yüzünde ise Osmanlı arması üstünde Mehmed Reşat tasviri yer alıyor. Saatin orijinal kutusunda ve çalışabilir durumda olması değerini daha da artırıyor. (Açılış fiyatı: 6 milyar lira)

*Altın zarf
II. Abdülhamit'in 25'inci Cülus-u Hümayun hediyesi olan altın zarfın, padişaha Fransa sarayından geldiği rivayet ediliyor. Özel yapım elmas ve yakut taşlarla bezenmiş olan altın zarf da müzayedenin en değerli parçalarından biri.

* Evrak-ı Arz minderi Sultan II. Abdülhamit'in önemli elçileri, devlet adamlarını karşıladığı, dolayısıyla çok günışığına çıkan minder. (Açılış fiyatı 7 milyar lira)

* Mineli enfiye kutusu Sultan Abdülaziz'e ait tuğralı enfiye kutusunun kapağı eski kesim pırlanta ve elmaslarla işlenmiş. (Açılış fiyatı 6 milyar lira)

* Kış tablosu Hikmet Onat'a ait olan bu tablo onun çok nadir kış tablolarından biri. (Açılış fiyatı 50 milyar lira)

* Hafız Osman, Mahmud Celalettin, Çırçırlı Ali, Galatasaraylı İzzet, Hafız Vahdeti, Mehmet Şefik Bey, Kamil Akdik ve Hamid Aytaç ketebeli hilye-i şerif ve levhaları yer alıyor.

* Müzayedede bunların dışında Hoca Ali Rıza, Cemal Tollu, Şevket Dağ, Feyhaman Duran, Edip Hakkı Köseoğlu, Hamit Görele, Şefik Bursalı, Hakkı Anlı, Eşref Üren, Celal Uzel, İbrahim Safi ve Nuri İyem gibi Türk ressamlarına ait tablolar da yer alıyor.

Satılmadan görebilirsiniz
Antik Palace, müzayedede yer alan parçaları pazartesi günü düzenleyecekleri bir kokteylle tanıtacak. Ayrıca eserler 9-11 Kasım tarihleri arasında da Antik Palace Hünkar Salonu'nda meraklılarınca görülebilir. Nadide eserler sahiplerini 12 Kasım'da Swiss Otel The Bosphorus Balo Salonu'nda gerçekleşecek olan kıyasıya mücadeleden sonra bulacak. İsteyenler ve İstanbul dışındakiler müzayedeye telefonla katılabilecek. Ayrıntılı bilgi için: 0212 236 24 60

BUKET AŞÇI


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır