kapat

03.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Geçici vergideki kalıcı sorunlar - 2

Başlıktaki 2'yi görünce, dünden kalan bir yazının devamını okuduğunuzu zannetmeyin. Geçici vergi konusunda 14 Ağustos 2000 tarihinde yazdığımız sorunları, ikinci kez dile getiriyoruz. O tarihte yazımız yayımlandığında, Maliye'den bir üst düzey yetkili telefonla aramış ve Maliye Bakanı Sayın Sümer Oral'ın, sorunlara dikkatle eğildiğini ve çözümlenmesi için talimat verdiğini belirtip, sorunun çözümüne ilişkin görüşlerimizi de almıştı.

Aradan üç aya yakın süre geçti, geçici vergide yeni beyan dönemi başladı. Değişen birşey yok.

Geçici vergi konusunda, daha önce ortaya koyduğumuz, bir kısmı bize ve yargıya göre netleşmiş olan ancak Maliye açısından netleşmeyen sorunlar aşağıdaki gibi.

1- Vadeli Mevduatlar
İşletmelerin vadeli mevduatlarını değerlemesi sonucu, henüz elde edilmeyen faiz gelirlerinin, geçici vergiye tabi tutulacağı, yasada açık bir şekilde yazılı değil. Daha doğrusu vergi yasalarında bu yönde bir düzenleme yeralmıyor.

Maliye, yasada yeralmayan bu vergilemeyi bir tebliğ ile getirdi. Danıştay 4. Dairesi, Maliye'nin bu uygulaması hakkında, "yürütmeyi durdurma" kararı verdi. Maliye bu karara itiraz etti, itirazı da, Danıştay Vergi Dava Dairelerinde 15'e karşı sıfır oyla reddedildi. Hukuka göre, tebliğin "vadeli mevduatların değerlemesi" ile ilgili bölümü, Danıştay'ın kararı nedeniyle şu anda yürürlükte değil.

Maliye buna rağmen direniyor. Şimdi, onbinlerce mükellef "ihtirazi kayıt" ile beyanname verip, ardından dava açma yoluna gidecek. Oysa, Maliye hatasından dönse, binlerce, onbinlerce ihtilaf da doğmayacak.

2- Gider Kısıtlaması Oranı
Daha önce iddia sonra da ispat ettik. Maliye'nin tebliği de bizi doğruladı. Faiz oranları düştükçe, işletmelerin aleyhine bir tablo ortaya çıkıyor ve gider kısıtlaması oranı artıyor.

Oysa, faiz oranlarının düşmesi, işletmelerin aleyhine olmamalı... Biran önce, bu konuda gereken yasal değişiklik yapılmalı...

3- Vadeli Çekler
Danıştay'ın ardarda ısrarla verdiği, vadeli çeklerin reeskonta tabi tutulabileceği yönündeki kararlara rağmen, Maliye buna uymuyor.

Uzun uzun anlatmaya gerek yok. Türkiye'de bir "vadeli çek" gerçeği var. Maliye bunu muhasebe uygulamasında kabul ediyor, geçici vergide etmiyor. Bu çelişkinin de, giderilmesinde yarar var.

Geçici vergide, üçü yukarıda özetlenen biri de yeniden değerleme ile ilgili olan dört kalıcı soruna çözüm bulunması, idare-mükellef ilişkilerini de olumlu yönde etkileyecektir.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır