kapat

03.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
RUHAT MENGİ(rmengi@sabah.com.tr )


Ayda 80 bin dolar kazanan Temel

Onu New York'ta iyi tanıyorlar. Hep Limuzin'le dolaşıyor. Tatillerde de 2000 Mercedes'le. İnternet oyuncağı gibi. Kıyafetleri, şıklığı, bakımıyla bir Lordu andırıyor. Of'lu Özer Dumankaya Amerika'da bir Lord gibi yaşıyor.

Dört beş yıl önce Eczacıbaşı'nın Amerika'da ortak çalışma yaptığı ve temsilciliğini aldığı ilaç fabrikalarını gezmek üzere gittiğimde tanımış ve yazmıştım Dumankaya'nın başarısını. O günden bu yana Türkler tarafından da tercih edilmeye başlandığı için başarı grafiği daha da hızla yükselmiş. Bugün New York'un en tanınmış limuzin servislerinden birine, 15 Limuzinlik bir filoya sahip. Eşini ve 4 çocuğunu krallar gibi yaşatıyor.

İnternet'te "New York limuzin" (NY Limo) sitesine girince çıkan firma listelerinde en başta onun firmasının adını görüyorsunuz; "A1 NY Limo". Bizim kurnaz Temel, firmanın diğer adı olan "NY Kaan Limo" ile daha alt sıralarda olduğu için ikinci bir isim seçmiş ve liste başına geçmiş. Gülerek anlatıyor;

"Artık İnternet'le çalışıyorum. Herkes beni oradan buluyor. Adımı Türkiye'deki limuzin listelerine de yazdıkları için oradan da istiyorlar bazen.. Çok uzaktayım, gelemem diyorum."

New York yakınlarında, Long Island'da bir villada yaşayan Özer Bey'in aylık kazancı 60-80 bin dolar arasında değişiyor. Şoförlerin parası verildikten sonra geriye kalan firmanın kârı.. "Ayda 3 bin dolar kazansanız burada rahat yaşarsınız. Onun için benim kazancım çok iyi sayılır, şükürler olsun" diyor.

Geçen karşılaşmamızda henüz green card alamadığı için kaçak çalışmakta olan, bu yüzden çekingen davranan Özer Dumankaya'ya green card Loto'dan çıkmış. Şimdi çok daha rahat ve güvenli.

İşi daha büyütecek misiniz soruma; "Daha fazla araba istemiyorum. Bu işin sonu yok. Daha büyürsem kontrolü kaybederim" cevabını veriyor. Türkler'den şehirlerarası yolculuklar için "şehiriçi" fiyatı isteyen Dumankaya Türkiye'ye sık sık gittiğini, eski arkadaşlarını maddi sıkıntı içinde görünce üzüldüğünü söylüyor ve ekliyor: "Ülkemi de seviyorum ama burada huzurluyum. Yarınımdan eminim. New York'tan bir yere gitmem."

Ocak ayında bir seyahat şirketi ve Türkiye-Amerika arasında çalışacak bir nakliye şirketi kurma hazırlığında olan Özer Bey Amerika'da okuyan Türk gençlerine her türlü yardımı yapıyor, ehliyet almalarını, ev bulmalarını sağlıyor. "Türkler beni otel rezervasyonu, tiyatro bileti bulmak için bile arayabilirler" diyor.

Peki acaba daha önce çalışmak için gelip onu arayan olmuş mu?

Evet.. Örneğin emekli bir öğretmen geçen yazımdan sonra gidip onu New York'ta bulmuş, yardımıyla benzincide iş bulup çalışarak kendine bir ev almış.

"İsteyen gelsin yardımcı oluruz" diyor Özer Dumankaya ve kartını uzatıyor bana.. Ben de size karttaki bilgileri aktarıyorum. Kimbilir belki siz de onun gibi dolar milyoneri olmak istersiniz diye!

(Tel: (001) 212 - 532 95 28

516 - 485 77 95

http://www.nykaanlimo.com

Liderler cumhurbaşkanını seçer ama..

Cumhuriyet Bayramı'nda yurt dışında olduğum için Cumhurbaşkanı Sezer'in verdiği resepsiyona katılamadım ama orada "seçim" ve "siyasi partiler" yasalarına öncelik verilmesi konusunda söylediklerine tamamiyle katılıyorum.

Cumhurbaşkanı'nın "Önce parti içi demokrasi sağlanmalı. O olmadan ülkede demokrasi var denemez. Milletvekillerini liderler seçiyor" sözlerinin ve Mesut Yılmaz'ın tepkisinin yorumları bazı yazarlar tarafından yapıldı. Özellikle Bekir Coşkun ve Güngör Mengi'nin bu konudaki yazıları harikaydı.

Ben sadece Hüsamettin Özkan'ın "Sayın Sezer unutmasın ki kendisini de bu liderler seçti" sözlerine ilişkin birkaç cümle söylemek istiyorum.

Cumhurbaşkanını liderler seçebilir bunda bir mahzur yok. Çünkü önemli olan seçilenin seçildikten sonra bağımsız olabilmesidir ki cumhurbaşkanı öyle.. Sadece bir dönem için seçildiği ve seçildikten sonra da -vatan hainliği dışında- herhangi bir nedenle indirilemediği için özgürce karar verebilir.

Oysa milletvekilleri için durum çok farklı. Halkın temsilcisi olmaları gerektiği halde sırf lider tarafından seçildikleri için olamıyorlar. Kanun yapan mecliste, aynı fikirde olmalasalar, kendi iradeleriyle onaylamasalar bile liderin emir kulu haline geliyorlar. Zira bir sonraki seçimde kaderleri yine o liderin elinde..

Bu durumda "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" demek mümkün mü Sayın Özkan? Örneğin siz Sayın Ecevit'inkinden farklı düşünme ve konuşma özgürlüğüne sahip misiniz?

"Seçim" ve "partiler" yasalarının değişmesinin önemi yıllardır söyleniyor, yazılıyor. Bu kez peşini bırakmamalıyız. Liderler de imparatorluk yerine gerçek demokrasi istediklerini ve bu konudaki samimiyetlerini halka göstermek zorundalar artık.

Bekliyoruz Sayın Ecevit, Sayın Bahçeli, Sayın Yılmaz, Sayın Kutan, Çiller ve Baykal.

Sesinizi duymayı bekliyoruz milletçe!

İnci Avcısı
Nuriye Akman'ın TRT 1'deki "İnci Avcısı" programını iki kez izledim; Doğan Hızlan ve Mehmet Ali İrtemçelik'le olan programların gerçekten çok farklı bir esprisi vardı.

Akman, ünlülerin önem verdikleri objeleri onlarla birlikte inceleyerek iç dünyalarını anlamaya çalışıyor ve bunu şiirlerle anlatıyor.

İlginç sorular, ilginç cevaplarla vaktin nasıl geçtiğini farketmiyorsunuz. Çarşamba akşamları izleyin bakın beğeneceksiniz. Birçoğu düzeysiz komediye dönen talk showlardan fazlasıyla bıkanların aradıkları, özelliği olan bir program İnci Avcısı..

Ama bu arada göze batan bir hatayı belirtmeden geçemeyeceğim; soru ve cevaplarda tek kamera kullanılması konuşmaların doğal akışını belirgin şekilde bozuyor. Mutlaka iki kamera kullanılmalı. Aynı anda biri sunucuyu, diğeri konuşmacıyı çekmeli.

Çekime gösterilecek özenle bu program kusursuz hale gelebilir bence.

Zayıflatıcı sprey
Bilimin ilerlemesi yaşamı giderek kolaylaştırıyor. Örneğin yavaş yavaş iğne yaptırma ve ilaç yutma zorluklarından kurtuluyoruz. İlk kez kısa bir süre önce duyduğum "vitamin sprey"lerden sizi de haberdar etmek istiyorum. Enerji veren ve kan hücrelerini yenileyen B12, multivitamin, Antioksidan, iştah kesici Arctic Mint, Selenium, E vitamini, XQ Sinüzit tedavisi ayrı ayrı sprayler halinde artık eczanelerde bulunuyor. Spreyi ağız içine, günde birkaç kez sıkarak yeterli miktarı almış oluyorsunuz.

Bunlar arasında özellikle doygunluk hissi vererek iştah kesen, böylece kilo kaybı sağlayan Arctic Mint satışa çıktığı andan itibaren büyük ilgi görmüş. Diğer metodları deneyip de sonuç alamayanlar için alternatif olabilir. Denemekte yarar var.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır