kapat

03.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Tantan'ın başucu kitabı
Tantan, Afganistan'daki aşırı dinci Talibanlar'ı anlatan bir kitap okuyor. Taliban kitabı bakalım bundan sonraki operasyonları etkileyecek mi?

Savaşmak için önce bilgi sahibi olmak gerekir felsefesinden yola çıkan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, ikinci hedefini belirledi. Türkiye'nin birinci tehdidi olarak gördüğü yolsuzluk ekonomisini yaptıkları operasyonlarla çökertmeye başladıklarını söyleyen Tantan, ikinci hedefi için bu aralar bol bol okuyor. Gazeteci bir arkadaşının tavsiyesiyle Ahmed Raşid'in Taliban adlı kitabını aldırtan ve hemen okumaya başlayan Tantan'ın operasyonları bakalım hangi çerçevede sürecek.

Futbol yasak
Talİbanlar, Afganistan'da 1996 yılında yönetime el koyan aşırı dinci bir grup. Kendilerini iktidar ilan ettikten sonra, Afganistan'ın Batı uygarlığıyla tüm bağlantısını kesen Talibanlar'a göre bir erkeğin sakalını kesmesi, kadının yüzünü göstermesi günah. Televizyon, müzik, eğlence ve futbol ile vakit geçirmek de yasak. Savaşçı olmalarıyla övünen Talibanlar, kendilerini Tanrı'nın görünmeyen askerleri olarak tanımlıyor.

Taliban usulü İslam
Batıya ve geleneksel İslami değerlerin tümüne meydan okuyan Talibanlar, bunu futbolu yasaklayarak sembolize etti. Yazar Ahmed Raşid, Talibanlar'ın Kandahar kentinde bir futbol sahasına idam sehpaları kurararak 10 bin seyirci önünde toplu idam düzenlemelerini Batı'ya direnişe en iyi örnek olarak gösteriyor. Taliban'ın hangi savaşlarla iktidara gelişini anlatan kitabın 6'ncı bölümünde nihayet, grubun köktendinciliğine yer veriliyor.

Kitapta şu ilginç saptamalar yapılmış: Taliban modeli İslam devrimi Pakistan başta olmak üzere Türkiye'ye kadar uzanan Orta Asya ülkelerinde şok dalgaları yarattı. Talibanlar, Afgan tarihini de İslam dininin temellerini de fazla bilmez. Şeriat yasaları ve Kuran'ı bile tam anlamıyla 20'nci yüzyılda yarım yamalak öğrenmeleri Taliban mücahitlerinin kendilerine söylenen her şeyi önyargısız kabul etmelerine yol açtı.

Orta Asya'daki dengeler de inceleniyor
Kİtap, radikal dinci Taliban'ın yaptıklarının dışında bölge jeopolitiği, radikal İslamcılık, Amerika'nın bucak bucak aradığı terörist Usame Bin Ladin ve Orta Asya'daki petrol politikası üzerine geniş bir araştırma sunuyor. Yazarı Ahmed Raşid'in Orta Asya üzerine bir kitabı daha var. Taliban kitabındaki bir diğer önemli konu da kadınlar. Taliban'ın iktidara geldiği günden beri Afgan kadını evinin dışındaki kimliğini kaybetti. Burka denilen ve vücudun hiçbir yerini açıkta bırakmayan çarşafı giymeden sokağa çıkamayan Afgan kadınının akrabası olmayan bir erkekle konuşması da yasak. Yasakları delen kadınlar idam ediliyor.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır