kapat

03.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
İşkence yapıp camdan attılar
Nuri Ergin, 'Çakıcı'nın adamlarını naklettiler' diye Uşak Cezaevi'ni birbirine kattı. Nuriş ve adamları, rehin aldıkları mahkumları işkenceyle öldürdü ve avluya attı

Karagümrük Çetesi'nin elebaşı Nuri Ergin ve adamlarının bulunduğu Uşak E Tipi Kapalı Cezaevi'ne, yaklaşık 1 hafta önce 8 yeni tutuklu geldi. Denizli'de sargı bezi üreten Kasarteks firmasını basarak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akpolat'ı da kaçıran Orhan Cemal Yeşilkaya, Vural Özdemir, Reşat Başcı, Faik Doğan, Erol Neşet, Ahmet Sinan Össarı, Nihat Yağı ve Murat Eryılmaz cezaevinde bir koğuşa yerleştirildi.

Adamlarını yanına istedi
Bunun üzerine Nuri Ergin, cezaevi yönetimine başvururak, "Bu adamlar, Alaattin Çakıcı'nın adamı. Beni ve adamlarımı öldürmeye geldiler. Onları başka bir cezaevine nakletmenizi istiyorum" dedi. Ergin, bu tutukluların gönderilmemesi durumunda da, Amasya, Trabzon ve Samsun Cezaevi'nde bulunan adamlarının yanına gönderilmesini talep etti. Ancak "Nuriş" lakaplı elebaşının hiçbir talebi kabul edilmedi.

Bunun üzerine, Nuri ve Vedat Ergin ile adamları, önceki akşam saat 20.30 sıralarında harekete geçti. Cezaevindeki 200 tutukluyu kendisine bağladığı belirtilen Ergin, ilk önce Çakıcı'nın adamı olduğunu savunduğu 8 kişiyi koğuşlarından aldırdı, ardından cezaevi müdürünü, yardımcılarını, 16 gardiyanı ve 8 hizmetliyi rehin aldı. Feci şekilde dövülen, işkence edilen, bazıları da kurşunlanan bu kişilerden 6'sı öldükleri düşünülerek cezaevi avlusuna atıldı.

Çağrıya kanlı cevap
Korkunç manzarayı gören jandarma hemen avluya koştu ve 6 kişiyi güvenli bir yere taşıdı. Bu kişilerden Cemal Yeşilkaya ve Erol Neşet'in öldüğü, 4'ünün ise ağır yaralandığı anlaşıldı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Rafet Taşçı'nın da yaşamını yitirmesiyle ölü sayısı 3'e çıktı.

Cezaevine ziyarete geldiği sırada içeri girmeyi başardığı öğrenilen yakınları Aysun Gülşen de beraberlerinde olduğu halde kanlı isyanı sürdüren Nuri ve Vedat Ergin, ne jandarmanın aldığı güvenlik önlemlerine ne de Vali Ayhan Çevik'in megafonla yaptığı "Adalete güvenin ve eyleme son verin" uyarısına aldırdı. "Teslim olun" çağrısına cevap vermekte gecikmeyen Karagümrük Çetesi, kimlikleri belirlenemeyen ve acımasızca işkence yapılmış iki cesedi daha çıplak olarak avluya fırlattı.

Anahtarları ele geçirdiler
Ölü sayısının 5'e yükselmesinin ardından Cezaevi 2. Müdür Yardımcısı Ersin Yılmaz, camdan atlayarak kaçmayı başardı. Cezaevindeki tüm koğuş ve koridor kapılarının anahtarlarını ele geçiren Karagümrük Çetesi, 66 terör suçlusu kadının da yeraldığı 2 koğuşa da girip, bazılarını rehin aldı. İsyancı çete üyeleri; Orhan Metin Erdoğan, Murat Eryılmaz, Hasan Düz, Varol Özdemir, Ünal Genç'i de yaraladı.

Saat 12.30'a geldiğinde operasyon kararı alan Uşak Jandarma Komutanlığı, harekete geçti. Fakat, cezaevinde çok miktarda silah, mermi ve 1 adet el bombası bulundurduğu belirlenen Karagümrük Çetesi ele geçirilemedi. İsyanın patlak vermesinden 20 saat sonra, Ergin Kardeşler eylemlerine ara verdi. Ergin, rehin tuttuğu 2 kişiyi de serbest bıraktı.

Uşak Valisi Ayhan Çevik, "Nuri Ergin ve arkadaşlarının başlattığı olaylara, cezaevindeki diğer adli mahkumlar da destek veriyor. İçeri girdik, ancak rehineleri de düşünerek nokta operasyon için zorlanıyoruz. Zaten çok kan döküldü. Daha fazla kan dökülsün istemiyoruz" dedi.

Her türlü etkin tedbir alınacak
Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Tunca Toskay, Bakanlar Kurulu'nun ardından, Uşak Cezaevi'nde meydana gelen olayları değerlendirdi. Toplantıda ilk olarak Uşak Cezaevi'nde meydana gelen olaylar hakkında Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın Bakanlar Kurulu'na ayrıntılı bilgi verdiğini ifade eden Toskay, devletin cezaevlerinde asayişi temin için her türlü etkin tedbiri almakta kararlı olduğu hususunun kamuoyuna bildirilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.

Tunca Toskay, hükümetin hiç kimseyle pazarlık etmeden cezaevlerinde asayişi sağlamaya kararlı olduğunu söylerken, Uşak Cezaevi'ndeki olayların af istemiyle ilgisi bulunmadığını organize suç örgütlerinin çatışmasından kaynaklandığını da kaydetti. Toskay, "Hükümetin hiç kimseyle pazarlık etmeyeceği cezaevlerinde de asayişi tesis etmekte kesinlikle kararlı olduğu bir kere daha Bakanlar Kurulu tarafından ifade edildi" yanıtını verdi.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise, Uşak Cezaevi'ndeki isyanın Ergin kardeşlerin başlattığı bir isyan olduğunu söyledi. Türk, bazı rehinelerin camdan atılmak veya vurulmak suretiyle yaşamlarını yitirdiğini, olayların daha da büyümeden önlenmesi için gerekli önlemlerin alındığını bildirdi.

Avukat: İşlem yapılmadı
Vali Çevik ile Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin avukatı Hikmet Çarvo cezaevine girerek görüşme yaptılar. Çarvo, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, müvekkillerine karşı eylem yapmak amacıyla cezaevine çeşitli suçlardan 8 kişinin getirildiğini ve bu durumu ilgilere bildirdiklerini söyledi. Çarvo, "Bu kişiler çeşitli olaylardan tutuklanarak hepsi Uşak Cezaevi'ne gönderildi. Biz bu durumu daha önceden bildirmiştik. Ama işlem yapılmadı. Müvekkilim de çeşitli cezaevlerinde bulunan bazı arkadaşlarının Uşak Cezaevi'ne nakledilmesini talep etmişti. Buna da yanıt verilmedi" diye konuştu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır