kapat

03.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Borçla tüketim duruyor
İlk 6 ayda haftada ortalama yüzde 8.6 artan tüketici kredilerindeki büyüme hızı yüzde 1'e indi

Yeni yıldaki yüksek artış hızıyla dikkatleri üzerine çeken tüketici kredilerindeki artış hızı durma noktasına geldi. Haziran öncesinde haftalık ortalama yüzde 9'a yakın artış hızına ulaşan kredilerdeki yükseliş yüzde 1'e indi. 13-20 Ekim haftasında toplam tüketici kredilerindeki artış hızı yüzde 1.07 olarak gerçekleşti. Bu rakam, Merkez Bankası'nın tüketici kredilerindeki gelişmeleri haftalık olarak yayınlamaya başladığı 2 Haziran 2000 tarihinden itibaren görülen en düşük artış hızı oldu.

* Tüketici kredilerindeki gerilemenin birkaç nedeni var. Uzun bir erteleme döneminden sonra patlayan talep yılın ilk üç çeyreğinde büyük ölçüde doyuruldu. Bu da özellikle tüketici kredilerinde aslan payını alan oto kredilerinde yavaşlamaya neden oldu.

* Hükümetin Eylül başında tüketimin ateşini söndürmek için aldığı kararlar yararlı oldu. KKDF'deki artış maliyetleri çok yükseltmese de psikolojik olarak etkildi.
Kısa vadeli faizlerde yaz aylarına göre yaşanan çıkış da tüketimin frenlenmesinde bir başka etken olarak ön plana çıktı.

* Geri dönmeyen kredilerin artması, bankaları daha dikkatli kredi vermeye yöneltti. Bu da kredi alma sürelerini uzattı ve talebi frenledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır