kapat

03.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
40 günde yüzde 40 prim
Dün de yüzde 3.1 yükselen borsada 19 Eylül'den bu yana değer artışı yüzde 40'ı buldu. Çıkışı hem iç, hem de dış etkenler destekliyor

Borsada çıkış hız kazandı. Önceki gün 14.000 puandaki güçlü direncini aşan endeks dün hızlı alımlarla 14.516'ya yükseldi. Ortalama değer artışı yüzde 3.1 oldu. Borsa son günlerdeki çıkışıyla 19 Eylül'deki dip seviyeye göre yüzde 40 prime ulaştı. Endeks 10 Temmuz'dan sonraki en yüksek seviyesini gördü. İşlem hacmi yüzde 34 arttı ve 624 trilyon lira oldu.

İç ve dış destekli çıkış
Borsadaki çıkışı hem içeriden, hem de dışarıdan destekleyen nedenler var:

* Banka operasyonları sadece BDDK'ya güveni artırmakla kalmadı; hükümetin icraatlara başladığı sinyalini de verdi.

*2001 bütçesine ilişkin gelir kalemleri netleşti. Vergi gelirleri için şüphe kalmadı.

* Para sıkışıklığı gecelik faizleri yüzde 50'nin üzerine çıkartsa da bono piyasasında faizler düşüyor. Oranlar bir haftada yüzde 38.5'in üstünden yüzde 35.5'e geriledi.

Yükseliş nereye kadar?
* Yurtdışında euroya destek hareketi yankı buldu. ABD Doları'ndaki hızlı tırmanış durduruldu. İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin yumuşaması petrol fiyatının gerileyeceği beklentilerini artırdı.

* Uluslararası yatırım fonlarının seçimlerinde çok önemli bir gösterge olan IFC Endeksi'nde Türkiye lehinnde değişikliğe gidildi. Bu endekste Türkiye'nin payı 0.5 puan artırılırken, gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde en yüksek artış Türkiye'de oldu. Bu da yeni yabancı fonların İMKB'ye geleceği yönünde beklenti doğurdu.

* Fazilet Partisi davası borsanın önündeki en büyük engel. Buradan olumsuz bir sonuç çıkmazsa, piyasanın ilk hedefi olarak 2.4 sent yani 16.000 seviyeleri gösteriliyor.

Neden çıktı
İntema: Dün yüzde 9.09 yükseldi. Önümüzdeki yıl inşaat sektörü hisselerinde hareketlilik beklentisi, bu şirketin hisselerine de yansıyor. Şirketin iştiraki olan Eczacıbaşı Yapı'nın değer kazanmasının da İntema'nın değer artışında etkili olduğu kaydediliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır