kapat

03.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
'Sorun büyük değil, hızlı çözün'
Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeleri "hastalık var, salgın yok" diye yorumlayan IIF Direktörü Charles Dallara, "sorun büyümeden hızlı hareket" tavsiyesinde bulundu

Uluslararası Finans Kuruluşu IIF Direktörü Charles Dallara, mali sistemdeki sorunun Türkiye ekonomisinin gücü ile kıyaslandığında çok büyük olmadığını, daha da derinleşmeden hızlı hareketle temizlenebileceğini söyledi. Ekonomik programın gidişi konusunda Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulunmak için Türkiye'ye gelen Dallara, dün de bir basın toplantısı düzenleyerek izlenimlerini aktardı.

Türkiye'de çok olumlu gelişmeler yaşandığını söyleyen Dallara, "Ancak aksayan yönler de var. Türkiye çok kritik bir dönemden geçiyor. Bu programın özel sektör, bankalar, sendikalar tarafından da desteklenmesi gerek" diye konuştu.

İki bankanın daha Fon'a devredilmesinin ardından mali sektörün son durumunu da değerlendiren Dallara, görüşlerini şöyle açıkladı:

GSMH'ye göre küçük
"Mali sektör reformunda somut adımlar atıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) çok hızlı hareket edip, delik daha fazla büyümeden önlem almalı. Bankalara devletin el koyması gibi olaylar sadece Türkiye'nin başından geçmedi. ABD'den Japonya'ya kadar her yerde bunlara rastladık, bunları inceledik. Örneğin Arjantin veya Meksika'da bankacılık krizinin ne boyutlara ulaşabileceğini gördük. Bu ülkeler önlem almakta geç kaldı. Batan bankaların zarar boyutu GSMH'lerinin yüzde 20'sine ulaştı. Temizlik 5 yıldan fazla sürdü.

Türkiye'deki durum ise bu kadar büyük değil. Fon'a devredilen bankaların boyutları sektörle karşılaştırıldığında küçük kalıyor. Latin Amerika'da ise hastalık bir salgın halindeydi. Bu nedenle sorun daha fazla büyümeden hızlı hareket edilmesi gerekiyor."

'Sonuna kadar destekliyoruz'
1980'li yıllarda ABD'de Hazine Müşteşarı görevini yürüten Dallara, halen aralarında dünyanın dev bankalarının da üyesi olduğu IIF'in Direktörü. Türkiye'deki gözlemlerini bu üyelere aktaracak olan Dallara, geçen yıldan bu yana ekonomik açıdan çok önemli mesafe katedildiğini belirtti. "Türkiye'yi destekliyoruz ve bu programın doğruluğunu teyid ediyoruz" diye konuşan Dallara, adımların çok hırslı olduğunu söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır