kapat

03.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Maaş uçurumu Tüpraş'ı salladı
Personel arasındaki gelir uçurumu yüzünden 3'ü genel müdür yardımcısı 29 kişi istifa etti

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş'ta bu kez maaş depremi yaşanıyor. Bir müdürün 600 milyon lira maaş aldığı şirkette, yanında çalışan şöförün 800 milyon lira kazanması sonunda istifaları getirdi. Dün Türkiye'nin petrol rafinajının yüzde 86'sını gerçekleştiren Tüpraş'ın 3'ü genel müdür yardımcısı olmak üzere, çeşitli üst düzey görevleri sürdüren 29 kişi istifa etti. Bu arada, işi yavaşlatma eylemi de başladı. İzmit Rafinerisi'nde sabah işyerine gelen 291 kişi, aldıkları vizite kağıtları ile SSK hastanelerine giderek işi yavaşlatmaya başladılar. Benzer durum, İzmir ve Kırıkkale'de de görüldü.

Tüpraş'ta 4 rafineride çıkan isyanın nedeni, 'kapsam dışı' olarak tanımlanan personelin, maaşların kapsam içi personele göre daha düşük ücret alması. Kapsam dışı personelin maaşları Yüksek Planlama Kurulu kararı ile belirleniyor. Diğer gruptaki personelin, toplu sözleşmeler sonucu maaşında meydana gelen artış ile birlikte aradaki farkın açılması, Tüpraş'ta bardağı taşıran son damla oldu. Bu konuda sıkıntısını dile getiren bir Tüpraş çalışanı, "Bizim ve toplu iş sözleşmelerine dahil kapsam içi çalışanlar arasında ciddi maaş uçurumları oluştu. Örneğin bir müdürün maaşı 600 milyon lira iken, yanında çalışan bir teknisyen veya şoför, 800-900 milyon lira maaş almaya başladı" dedi.

Dün Tüpraş İzmit Rafinerisi'nden istifa edenler arasında çoğu kritik görevlerde yer alan çok sayıda başmühendis vardı .

Tüpraş, Orta Asya'dayatırım planlıyor
TüpraŞ Genel Müdürü Hüsamettin Danış, Türkiye petrol rafinaj kapasitesinin yüzde 86'sına sahip olan Tüpraş'ın, Avrupa klasmanında 8. sırada yer aldığını, Doğu Avrupa ve Balkanların ise en büyük rafineri şirketi olduklarını bildirdi. Uluslararası Enerji Konferansı'nda konuşan Danış, 1994-97 yılları arasında 1 milyar dolar zarar eden Tüpraş'ın otomatik fiyatlandırma sistemine geçilmesiyle geçen yıl 330 trilyon lira v kar sağladığını hatırlattı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır