kapat

01.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
'Hac' rekabeti mahkemelik
100 trilyonluk hac pastası Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜRSAB yetkililerini mahkemede karşı karşıya getirecek. Diyanet İşleri'ni hacılardan 1800 dolar almakla suçlayan TÜRSAB, yürütmeyi durdurmak için mahkemeye gidiyor

Türkiye'den kutsal topraklara gidecek olan 70 bin hacı adayının ödeyeceği 100 trilyon liralık dev hac pazarı Diyanet İşleri Başkanlığı ile"hac yapabilir' belgeli seyahat acentalarını karşı karşıya getirdi. TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği), Diyanet İşleri Başkanlığı'nı, özel sektörü devre dışı bırakmak için hacı adaylarından zorla 1800 dolar almakla suçluyor ve yürütmeyi durdurmak için mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Bu yıla kadar seyahat acentaları önceden belirlenen bir sayıda hacı adayını kutsal topraklara götürebiliyordu. Geçen yıl Türkiye'den kutsal topraklara giden 65 bin hacının 23 bini seyahat acentalarıyla, 42 bini ise Diyanet İşleri organizasyonuyla gitti. Haziran ayında Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla bu sınırlar genişletildi ve hacı adayları özgür bırakıldı. Bu da Diyanet İşleri Başkanlığı'yla seyahat acentaları arasında amansız bir rekabet yaşanmasına neden oldu.

ÖNCE PARAYI YATIRIN...
Diyanet'in hacı adaylarını kendi organizasyonlarıyla götürmek için işi oldu-bittiye getirmeye çalıştığını söyleyen TÜRSAB Başkanı Ulusoy, "Oysa bu yıl ilk defa hacılar Bakanlar Kurulu kararıyla özgür bırakıldı. Hacı adayları isterse Diyanet İşleri Başkanlığı, isterse de seyahat acentalarıyla hacca gidebileceklerdi. Ancak Diyanet yetkilileri, hacı kartı almaya gidenlere 'Önce şu hesap numarasına 1800 doları yatırın; sonra kartınızı alabilirsiniz' diyor. Hacı adayı da bilmediği için, o banka hesabına para yatırdığında artık Diyanet İşleri organizasyonuyla hacca gitmeye mecbur oluyor. Biz de yürütmeyi durdurmak için Diyanet'i mahkemeyi vereceğiz" diye konuştu.

Bu yıl Diyanet'le rekabet eden "hac yapabilir" yetkili 135 A Grubu seyahat acentası bulunuyor. Aldığı hac yetki belgesini bir başka seyahat acentasına da devredemiyor. Böylece hac organizasyonlarının Hizbullah gibi dinci terörün etkisi altına girmesi de engelleniyor. Ulusoy, "Bir seyahat acentasının hac organizasyonu içinde bulunabilmesi için A yani turizm alanında her türlü hizmeti vermeye yetkili olması gerekiyor" dedi.

Bülent GÜNAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır