kapat

01.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Hizbullah'a son darbe
Velioğlu'nun öldürülmesinden sonra Hizbullah'ın başına geçen Mehmet Sudan ile 12 adamı yakalandı. Hizbullah Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan'a suikast yapmayı planlamış

Beykoz'daki operasyonda ölen Hüseyin Velioğlu'nun ölümünden sonra örgütün liderliğini üstlenen ve örgütün önemli kararlarının alındığı 7 kişilik şuranın üyesi olan Mehmet Sudan ve 12 adamı İstanbul'da yakalandı. Sudan ve adamlarının sorgusunda Hizbullah'ın Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan'ı öldürme planı yaptıkları ortaya çıktı. Sudan dün de beraberinde 5 örgüt üyesiyle Diyarbakır'a gönderilerek kanlı örgüte ait ev ve depo gibi yerleri gösterdi.

Yeni lider Mehmet Sudan ile Diyarbakır, Bingöl, Batman ve Mardin sorumlularının da aralarında bulunduğu kişilerin, toparlanma amacıyla toplantı yapacağı istihbaratını alan Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı ekipler, geçen pazar gecesi ilk olarak Maltepe'deki Deniz Apartmanına baskın yaptı. Operasyon sırasında binanın 26 dairesi teker teker boşaltılmaya başlandı. En sonunda Sudan'ın da aralarında bulunduğu 4 kişi, 17 numaralı dairede kıstırıldı. Ağrılı bir hayvan tüccarı olduğunu söyleyen Fuat Demirci adına 6 ay önce kiralanan evde, 2 kişi yatakta yatarken, 1 kişi de camdan atlamak isterken yakalandı. Evde kapı eşiklerine gizlenmiş çok sayıda bilgisayar disketi ele geçirildi. Ardından 10 kişi daha yakalandı. Operasyonda Medine Kağan, Ayhan Kağan, Selim Kağan, Ali Ustaoğlu, Eyüp Kişi, Faruk Önalan, Yasin Demir, Celal Keskin, Adalet Keskin, Murat Keskin, Bayram Keskin ve Yavuz Sağlar da gözaltına alındı.

Yer gösterme
Önceki gün İstanbul Terörle Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan Sudan, dün de yer gösterme için uçakla Diyarbakır'a götürüldü. Örgütün en kanlı eylemlerini gerçekleştirdiği Diyarbakır'da örgüte ait depo, ev ve sığınak gibi yerleri gösteren Sudan'ın buradan da Bingöl'e götürüleceği öğrenildi.

Sudan, yasadışı terör örgütü Hizbullah'a yönelik olarak gerçekleştirilen ilk operasyonda Beykoz Kavacık'taki villada ölen Hüseyin Velioğlu'nun ardından örgütün liderliğini üstlenmişti.

Okan'ı Kanas ile öldüreceklermiş
Yapılan sorgulamada gözaltına alınan Hizbullah militanlarının Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan'a yönelik suikast planladıkları ortaya çıktı. Bölgede Hizbullah'a yönelik geniş çaplı operasyonlar gerçekleştirerek çok sayıda örgüt militanını ve örgütün arşivini ele geçiren Emniyet Müdürü Okan'ı, Kanas silahıyla öldürmeyi planladıkları öğrenildi.

Eyüp Kişi, Faruk Önalan ve Yasin Demir'in düzenledikleri sahte kimliklerle yurtdışına kaçma hazırlığı yaptıkları da belirtildi. Gözaltına alınan diğer 9 kişinin ise kanlı örgüte yardım ve yataklık yaptığı ileri sürüldü. Operasyonlar sırasında bu kişilerin evlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen çok sayıda döküman ve bilgisayar disketlerinin ise incelendiği bildirildi.

Abanoz: Ayakta dursa vuracaktı
Operasyonu yöneten İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, yakalanan kişilerin örgütü yeniden toparlama aşaması içerisinde olduğunu belirterek "Örgütün Hüseyin Velioğlu'ndan sonraki en önde gelen ismi olan Mehmet Sudan'ın yakalanması çok önemli. Yakalananlar arasında bulunan bir kişiyi de Yunanistan'a kaçarken Tekirdağ'da otobüsten indirerek aldık" dedi. Örgüt üyelerinin İstanbul DGM ya da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne saldırı hazırlığı içerisinde olup olmadığına ilişkin bir soruya da Abanoz, terör örgütünü bir boksöre benzeterek, "Henüz böyle bir eylem çalışması tespit etmedik, ama incelemelerimiz sürüyor. Ayakta durabilselerdi vuracaklardı" diye yanıt verdi. Operasyonla ilgili geniş açıklamanın yarın yapılacağını belirten Abanoz, örgüt üyelerinden silah ve patlayıcı ele geçirilmediğini, ancak bol miktarda örgütsel doküman ve çok sayıda sahte kimlik elde edildiğini kaydetti. Abanoz, başka bir soru üzerine de örgütün üst düzey isimlerinden İsa Altsoy'un yakalananlar arasında olmadığını, Altsoy'un yurt dışında, büyük bir olasılıkla Almanya'da bulunduğunu söyledi.

Salih AYDIN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır