kapat

31.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
KISA KISA KISA

Enflasyon beklentisi yüksek
Eylül ayında mevsimsel faktörlerin etkisiyle önceki ayların üzerinde çıkan enflasyonun Ekim ayında da kısmen aynı faktörlere bağlı olarak yüksek trendini koruması bekleniyor. 17 banka ve aracı kurum ekonomistinden alınan tahminlere göre, TEFE beklentileri yüzde 1.9-2.3 aralığında yoğunlaşırken, daha yüksek olan TÜFE tahminleri ise yüzde 2.8-3.2 aralığında. Tahmin ortalamaları TEFE'de yüzde 2.0, TÜFE'de yüzde 2.9 olarak hesaplandı.

Şeker işçileri Meral'i protesto etti
Geçİcİ işçi olarak çalışan 46 bin işçiye 2002'den itibaren sürekli işçi kadrosu verilmesi tartışma konusu oldu. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral'in sadece kendi sendikası Yol-İş'e bağlı geçici işçilere kadro sağlaması, diğer işçiler arasında tepki yarattı. Şeker-İş Sendikası'a bağlı işçiler de bu uygulamadan yararlanmak istedi. Bu nedenle Şeker işçileri ile Meral arasında dün sert tartışmaların yaşandığı bir görüşme yapıldı. Sözleri sık sık sloganlarla kesilen Meral, salonu terketmek zorunda kaldı.

Göksel ÇAĞLAV

Bang and Olufsen'den hafif kulaklık
Yüksek kalitede farklı müzik ve görüntü sistemlerine damgasını vuran Danimarkalı Bang&Olufsen, son teknoloji ürünlerine sadece 22 gram ağırlığındaki kulaklığı da kattı. Teknik tasarımı ve her kulağa ayarlanabilen ergonomik yapısı earphone kulaklıklarını rakiplerinden farklı kılıyor. Kulaklık, markanın İstanbul Maçka, Fenerbahçe, Roche Bobois ve Ankara Çankaya mağazalarından satın alınabilir.

ABD'li gençlerin gözdesi Mavi
Chelsea Clinton'dan Daryl Hannah'a Cher'den "Evimiz Hollywood"da dizisinin oyuncularına kadar ABD'de pek çok genç tarafından tercih edilen Mavi Jeans, modayı belirliyor. Teen, Girl, Seventeen, Women's Wear Daily, Sportswear International ve Young&Modern gibi ABD'nin en çok okunan moda ve gençlik dergilerinde geniş yer alan Mavi Jeans 'Turkish Delight' ve 'Yılın En Sıcak Jean Markası' olarak adlandırılıyor.

THY'de kış tarifesi başladı
Türk Hava Yolları'nın (THY) kış tarifesi 29 Ekim Pazar günü başladı. THY'den yapılan yazılı açıklamada, 24 Mart 2001'de sona erecek kış tarifesi uygulamasında, Ankara merkezli iç hat uçuş ağının hem daha hızlı, hem de daha ekonomik olarak devam edeceği, İstanbul'dan düzenlenen 78 yurtdışı sefer noktasının da, iç hat noktaları ile entegre edildiği belirtildi.

Hizmete giren yeni dış hatlar terminalinin, İstanbul merkezli oluşturulan dış hat tarifesine daha da etkinlik kazandırdığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: "Yolcu tercihlerine göre tespit edilen sefer saatleri, noktalar arası bağlantı sayısının artırılması ve transit bekleme sürelerinin asgariye çekilmesiyle Avrupa noktaları ile Ortadoğu, Uzakdoğu, Türk cumhuriyetleri ve iç hat noktaları arasında çok kısa transit beklemeli alternatifli bağlantı imkanları sağlanıyor." 2000 yaz tarifesinde haftada 3'er sefer olarak planlanan Prag, Varşova ve Kişinev seferlerinin kış döneminde de devam edeceği kaydedilen açıklamada, Avrupa'nın önde gelen havayollarıyla ortak uçuşların süreceği bildirildi.

Borsanın AKUT'u sertifika aldı
İstanbul Borsası, Borsa Uzmanları Derneği (BUD) tara ından oluşturulan Arama Kurtarma Ekibi, serti ikalarını aldı. Borsa'da çalışan brokerların gönüllü katılımıyla oluşturulan ve İl Savunma Müdürlüğü'nde gördükleri eğitimin ardından serti ika almaya hak kazanan Arama Kurtarma Ekibi'nin serti ikaları dün akşam İMKB'de düzenlenen törenle verildi.

IFF Başkanı Dallara'dan bankacılık semineri
UluslararasI Finans Kuruluşu (IIF) Başkanı Charles Dallara Türkiye Bankalar Birliği'nin ev sahipliğinde seminer vermek için Türkiye'ye geliyor. Dallara, 2 Kasım'da İstanbul Conrad Otel'de düzenlenecek öğle yemeğinde bankacılara seminer verecek. Dallara ayrıca dünya ekonomisi ve uluslararası bankacılık konusunda bir de basın toplantısı düzenleyecek.

Çözüm enerji seferberliği
ASO Başkanı Zafer Çağlayan, ASO ve İSO tarafından hazırlanan "Elektrik Enerjisinde Ulusal Politika" raporunu açıkladı. Çarpıcı raporda, elektrik enerjisinin arz güvenilirliğinin sağlanması için uzun dönemli bir planlama yapılmasının gerektiğinin altı çizildi. Kurulu güç kapasitesinin etkin kullanılmadığı ve dağıtımda kayıpların meydana geldiği belirtildi. Raporda, Türkiye'de 2000 ve 2001 yıllarında bir elektrik enerjisi kıtlığının yaşanacağı ve ithalatın, gerekli tasarruflar ya da diğer kısa vadeli çözümler üretilemezse, bu yılın Aralık ve gelecek yılın Ocak-Şubat ve Temmuz-Ağustos aylarında, programlı elektrik kısıntılarının yapılmasının zorunlu hale geleceği belirtildi.

TPAO'ya yurtdışında şirket kurma izni
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) yurtdışında şirket kurması ve kurulmuş şirketlere ortak olabilmesine olanak tanıyan Bakanlar Kurulu kararı, önceki günkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararla, TPAO'nun, Türkiye'nin petrol ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmasına imkan tanınıyor. TPAO bu amaçla, yurtdışı petrol ticaretini yürütmek için yabancı devletlerin mevzuatına göre arama, sondaj, üretim, taşıma, pazarlama, servis hizmetleri ve rafinaj gibi konularda faaliyet gösterecek şirketler kurabilecek. Kurulacak her şirket için azami nominal sermaye 3 milyon dolar olacak. Kararla ayrıca, dış faaliyet devamlılığını sağlayabilmesi için 10 milyon dolar yurtdışında para bulundurma yetkisi verildi.

Irak'a THY uçaklı ticaret çıkarması
Devlet Bakanı Tunca Toskay ve TOBB Başkanı Fuat Miras ile beraberindeki ticari heyet, 1 Kasım'da başlayacak olan 33. Bağdat Fuarı'na katılmak üzere Irak'a THY uçağıyla gitti. Uçak, Bağdat'a inen ve charter özelliği taşımayan ilk uçak konumunda.

Böylece Körfez Savaşı'nın ardından, ilk kez THY'ye ait bir uçak, ambargo nedeniyle uluslararası tarifeli sefer yapan hiçbir şirketin uçağının gitmediği Bağdat'taki Saddam Havaalanı'na indi. Daha önce giden bakanların karayolunu kullanmasına rağmen Toskay'ın uçakla gitmesi Iraklılar'da büyük memnuniyet yarattı. Ambargo nedeniyle hava sahası uçuşa kapalı olan Irak'ın başkenti Bağdat'a Türk heyetini getiren THY'ye ait uçakta konuşan Toskay, "Temennimiz, hepimizi olumsuz etkileyen ambargonun kalkması" dedi.

Bülent UZUN-BAĞDAT


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır