kapat

31.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Repo faizi yüzde 101'i gördü
Ay sonu sıkışıklığına düşük fonlama eklenince repo faizi Ekim'deki en yüksek seviyesine çıktı

Geleneksel ay sonu sıkışıklığına Merkez Bankası'nın düşük fonlaması eklenince repo faizi yüzde 101'i gördü. Ortalama faiz yüzde 51.89'la Eylül sonundan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Kısa vadeli faizdeki bu yükselişte aybaşında yapılacak özel sektör maaş ödemelerinin yanı sıra Merkez Bankası'nın eli sıkı davranması etkiliydi. Cuma günü GSM ve KDV taksidininin ödeneceğini düşünerek düzenlediği repo ihalesinde piyasaya fazla para enjekte eden Merkez Bankası bu kez daha az fonlama yaptı. Bu da repodaki oranları ateşleyen etken oldu. Paradaki sıkışıklığın birkaç gün daha devam etmesi bekleniyor. Bu da oranların yüksek seyredeceği anlamına geliyor.

Repo faizindeki yükselişe karşın bono piyasasında düşüşü eğilimi hakimdi. Oranlar cumaya göre yarım puana yakın gevşeyerek yüzde 37'ye indi. 20 Haziran 2001 vadeli tahvilde yüzde 37.52'den yüzde 37.23'e indi. Repo piyasasında yaşanan yükselişe karşın bonodaki gevşemenin nedeni olumlu beklentiler.

Piyasa GSM sözleşmesinin imzalanmasının ardından hükümetin reformlar için gerekli olan yasa tasarılarınıMeclis'ten geçireceği beklentisini satın alıyor.

Bunlarla birlikte Aralık ayında bir süredir bekletilen Dünya Bankası ve IMF kredilerinin serbest bırakılacağı ve not artırımının yapılacağını düşünülüyor. Yurtdışından sağlanacak para girişiyle likidite açısından çok sıkışık geçmesi beklenen Aralık ayında repo faizinin gevşemesi mümkün olacak.

TL'de 9 aylık reel değer artışı yüzde 4.2
Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) ekonomik gelişmeler Ekim ayı raporunda, Ocak-Eylül döneminde Türk Lirası'nın 1dolar ve 1.5 Alman Markı'ndan oluşan kur endeksine göre yüzde 4.2 oranında değer kazandığı belirtildi. 2000'in Ocak-Eylül döneminde kur sepetindeki değişmenin hedeflenen düzeyde gerçekleştiği vurgulanan raporda, "2000 yılı Eylül ayı itibariyle 1999 Aralık ayına göre 1 dolar+0.77 eurodan oluşan döviz sepetindeki artış yüzde 18.6 olurken, dolar kurundaki artış yüzde 26.1 mark kurundaki artış ise yüzde 9 olmuştur. Böylece 1987=100 bazlı reel kur endeksi (1 dolar+1.5 mark) göre Türk Lirası 2000 yılı Ocak-Eylül döneminde yüzde 4.2 oranında değer kazanmıştır" denildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır