kapat

31.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
KISA KISA KISA

Sutyen göğüs kanseri yapıyor!
İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi ve Bristol Üniversitesi Frenchay Hastanesi'nde yapılan iki ayrı araştırma sutyen takmayan kadınların, takanlara oranla yüzde 7 daha az göğüs kanseri riski taşıdığını ortaya çıkardı. Araştırmayı gerçekleştiren Prof. Robert Mansel ve Prof. Simon Cawthorn, elde ettikleri verileri şu sözlerle açıkladı: "Kadın sağlığı üzerinde hiç olumlu etkisini olmayan sutyen, göğüs damarları ve lenf boğumlarında tıkanma ve daralma meydana getiriyor. 100 kadın üzerinde yaptığımız araştırmamızda, 3 ay sutyen kullanmayan kadınların menopoz döneminde göğüs ağrısı ve şişkinlik çekmediklerini tespit ettik. Hayatları boyunca sutyen takmayan Afrika kabilelerindeki kadınlarda göğüs kanseri görülmemesi de araştırmamızı destekleyen gerçeklerden biri."

Jan DEVLETOĞLU

Romatizmayı tek hapla yeneceğiz
Londra Üniversitesi bilim adamları, romatizmayı ortadan kaldıracak yeni bir ilaç geliştirdiklerini açıkladı. Geliştirilen romatizma ilacı, vücudun romatizmaya neden olan genetik açıdan hatalı akyuvarlarını ortadan kaldırıyor ve vücudun hatasız yeni akvuyarlar üretmesine olanak tanıyor. "Tek doz"da hastalığı tedavi eden ilacın, romatizma yüzünden acı çeken ve hareket imkanları sınırlanan binlerce insana deva olması bekleniyor. İlacı şu ana kadar 20 hasta üzerinde denediklerini ve olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyleyen Prof. Jonathan Edwards, "18 hastamızı tamamen iyileştirmeyi başardık, ancak hastalardan ikisinde ne yazık ki istediğimiz sonuca henüz ulaşamadık" diyor.

8 Ceset daha çıkarıldı
Rusya Kuzey Donanması Basın Merkezi Başkanı Vladimir Navrotski, Barents Denizi'nde 12 Ağustos'ta batan Kursk denizaltısından şu ana kadar 12 denizcinin cesedinin çıkarıldığını bildirildi. Basın Merkezi Başkanı Navrotski, yaptığı açıklamada, 8 cesedin önceki gün çıkarıldığını söyledi.

Diğer 4 ceset, geçen hafta çıkarılmıştı ve dün Severomorsk'ta anılarına tören düzenlenmişti. Navrotski, bölgedeki fırtınanın bir süre durduğunu ve bunu fırsat bilen dalgıçların, cesetleri çıkardıklarını belirtti. Cesetler, denizaltının 9'uncu kompartımanında bulunmuştu.

Davanın sonunu göremedi
Norveç'te ilk kez bir sigara üreticisi firmaya karşı tazminat davası açan tiryaki, davanın sonucunu göremeden kanserden öldü. Orkdal bölge mahkemesinin davayla ilgili kararını en erken bu hafta içinde açıklaması beklenirken, davacı Robert Lund'un (67) önceki gün evinde öldüğü açıklandı.

Lund, iki hafta önce gazetelere verdiği demeçte, "Ne olacağı önemli değil, ben kazandım. Çünkü mesaj açık: Tütün öldürür" demişti. Robert Lund, Norveç'in en büyük sigara şirketi Tiedemanns'a tazminat davası açmıştı.

4 asırlık porselene 4 trilyon
Hong Kong'da düzenlenen açık artırmada bir Çin porselen kavanozu 5,6 milyon dolara (3.8 trilyon TL) alıcı buldu. Sotheby's müzayede evinin sözcüsü, balık figürlü kavanozun şimdiye kadar bir müzayedede satılan en pahalı Çin porseleni olduğunu söyledi. Ming İmparatorluğu (1523-1566) döneminden kalma kavanoz, ilk kez New York'ta 2,9 milyon dolara satıldığı 1992'de de bir rekora imza atmıştı.

Miloseviç'in kızı Mariya bunalımda
Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in 35 yaşındaki kızı Mariya Miloseviç, depresyon gerekçesiyle hastaneye kaldırıldı. Ruhsal çöküntü yaşadığı öğrenilen Mariya Miloseviç'in VMA Hastanesi'nde tedavi gördüğü ve durumunun iyiye gittiği belirtildi. Baba Miloseviç ve eşinin şu anda nerede olduğu bilinmezken; yandaşları eski devlet başkanının Belgrad'ta olduğunu söylüyor.

60 km'lik dev sosis yaptılar
İngiliz kasaplar, dün tamamladıkları yaklaşık 60 kilometre uzunluğundaki sosisle dünya rekoru kırdılar. Hazelwood Gıda şirketinde çalışan 50 kasap, 42 saat emek harcayarak 19 ton eti 59.28 kilometrelik bir sosis haline getirdiler. Sosisin parçalara ayrılarak süpermarket zincirinde satılacağı ve rekor dolayısıyla elde edilecek 30 bin dolarlık (20.5 milyar TL) ödülün de bir hayır kurumuna verileceği kaydedildi.

İsrail Başbakanı Barak Şahinler'e "Hayır" dedi
İsrail'de aşırı sağcı Likud Partisi'yle kriz hükümeti kurmayı planlayan İsrail Başbakanı Ehud Barak, dünkü parlamento açılışı konuşmasında Likud lideri Ariel Sharon'u şaşırttı. Barak, "Önce Camp David'de barış masasına oturacağız. Masadan sonuç çıkmazsa, Likud'la koalisyon konusunu yeniden tartışırız" dedi. 28 Eylül günü Kudüs'ün kutsal topraklarına girerek, Filistin-İsrail çatışmalarını provoke etmekle suçlanan Sharon, Filistinliler'in sevmediği bir isim. Barak'tan sonra söz alan Sharon, Barak'ı kendisini oyalamakla suçladı. 1999'da 120 kişilik Meclis'te 68 vekille çoğunluğu kazanan Barak'a bugün 30 milletvekili destek veriyor. Shas Partisi 17 vekille Barak'ı dışarıdan desteklerken Barak, Sharon'un 44 oyuna ihtiyaç duyuyor. Ancak Barak, parlamentodaki konuşmasyla Ortadoğu'a barışa bir şans daha tanıyacağının sinyalini vermiş oldu.

Seçimlerde ilkler yaşanacak
İkİ adayın da kabinelerine çok güçlü isimleri aldıkları iddia ediliyor. Başkan yardımcısı adayları dışında bakanlıklar için adı geçen isimler resmen açıklanmazken, Washington kulislerinde Gore ve Bush'un anlaştığı söylenilen isimler şunlar. Gore'un Başkan yardımcısı adayı Joseph Liberman. Gore başkan seçilirse Amerika'nın ilk Musevi başkan yardımcısı olacak. Ekonomi için Ticaret Bakanlığı görevini sürdüren Norman Mineta'nın ismi gündemde. Mineta, bakanlık yapan Asya asıllı ilk Amerikalı. Adalet Bakanlığı için 49 yaşındaki Eric Holder düşünülüyor. Gore seçilirse ilk siyah Adalet Bakanı olacak. Bush'un yardımcısı da eski Savunma Bakanı Dick Cheney. Dışişleri Bakanlığı için Bush, eski Genelkurmay Başkanı Colin Powell'ı düşünüyor. Emekli general dışişleri bakanı olursa ,bu koltuğa oturmuş ilk siyah olacak.

Kaybedilmeyecek seçimi kaybediyor
Fransa'nIn önde gelen gazetelerinden Liberation dün başlattığı Amerikan seçim dizisine ilginç bir başlık attı: İmkansızı başaran Al Gore, kaybedilmeyecek olan seçimi kaybetmek üzere.. Gazete, Amerika Başkanı Clinton'ın başarılı ekonomisi sayesinde Demokratlar'ın artan oyunun Gore'un kampanyası yüzünden düştüğü belirtiliyor. Öte yandan CSA adlı araştırma kurumunun Fransa'da yaptığı kamuoyu yoklaması, Fransız halkının Gore'u başkan olarak istediğini gösterdi. Gore Fransa'da yüzde 59 oy alırken, Bush yüzde 41'de kaldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır