kapat

30.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Af kapsamı genişliyor
Hükümetin eğilimi netleşti: Aftan kaza ve kader kurbanlarının yanı sıra siyasi suçlular da yararlanabilecek

Cezaevlerinde yaşanan son isyanlarla yeniden gündeme gelen ve MGK'nın da sıcak baktığı affın kapsamı genişletiliyor. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün üzerinde çalıştığı yeni pakete göre, ceza indirimi yoluna gidilmesiyle af kapsamına siyasi suçlular da alınırken, bu tür cezalardan dolayı hüküm giyenlerin cezalarının üçte birini yatmaları halinde aftan yararlanabilmeleri öngörülüyor. Böylece aftan adli suçlularının yanı sıra, MHP ile DSP arasında anlaşmazlığa neden olan Haluk Kırcı ve diğer siyasi suçlular ile Güneydoğu Anadolu'da yardım yataklık suçlarından cezaevinde bulunan onbinlerce hükümlü de yararlanabilecek.

Türk'ün hazırladığı tasarı taslağına bu hafta Bakanlar Kurulu'nun son şeklini vermesi bekleniyor. Af çalışması ile ilgili bilgi veren, İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücel, "Af konusu artık fünyesi çekilmiş bomba haline geldi. Bu bomba patlamadan bir an evvel çıkartılmalıdır" dedi.

KADER KURBANLARI
Taslakta, PKK Lideri Abdullah Öcalan'dan dolayı terör, çete ve yolsuzluk suçları kapsam dışı bırakıldı. Toplumsal barışın sağlanması konusunda parlamentodaki tüm partilerin Doğu ve Güneydoğu kökenli vekillerin teröre karışmamış ancak yardım ve yataklık suçlarından hüküm giyenlerinde af kapsamına alınması istemleri ceza indirimi formülüyle yerine getirilecek. Böylece "ceza indirimi" formülüyle çete ve terör davalarında sadece yardım, yataklık suçları ile tecavüz suçundan ceza görenlerin yanısıra, siyasi suçluların da yararlandırılması öngörüldü. Başbakan Bülent Ecevit'in ifadesiyle "Kaza ve kader kurbanları" olarak nitelendirilen adli suçlular ise tamamen aftan yararlanacak.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Adalet Bakanı Türk'ün taslağında siyasi suçlarla yardım yataklık suçlarında ceza indirimine ilişkin düzenlemenin yapılabilmesi için Anayasa'nın 87. maddesinin değiştirilmesi de öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği basın yoluyla işlenen suçlara öngörülen af kanunu ayrıca değerlendirilecek. Koalisyon ortakları, düşünceye verilen cezaları af kapsamı dışında tuttu. FP'nin, Erbakan'ın cezası nedeniyle üzerinde yoğunlaştığı af konusunda hükümetin iptal edilen yasayı mahkemenin gerekçeli kararı doğrultusunda düzenleyerek TBMM'ye getirererek, af ile birlikte olmasa bile mahkemece tanınan süreden önce çıkarmayı planlıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır