kapat

30.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim

Güvence

Büyükşehir: 'Metro kazısında tarihi korumaya özen gösteriliyor'

BİRİ metro hattının Tarihi Yarımada'dan asla geçmemesi gerektiğini, diğeri ise geçebileceğini savunan iki uzman görüşüne yer verdiğimiz "Tartışma" başlıklı yazılarımıza Büyükşehir Belediyesi de ilgi ve duyarlılık gösterdi. Bize fakslanan yazıda 24 saat denetimli açılan tünellerin Süleymaniye Camii'ne en yakın mesafesinin 200 metre olduğu, Taksim-Yenikapı hattının sert kaya zemininde dünyanın en gelişmiş tünel açma yönteminin kullanıldığı vurgulandı. Jeotekni, vibrasyon etkisi, çevre etüdlerinin yanısıra, "arkeolojik kaynakların korunması" ile ilgili etüdlerin de büyük titizlikler yapıldığınm belirtildiği yazıda, her santimetrenin "o noktada tarihi eser bulunabileceği" varsayımıyla kazıldığı anlatıldı.

BURAYA aynen yansıtamadığım detaylı teknik bilgileri ve rakamları içeren yazıda, geçmişin en büyük imparatorluğuna başkentlik yapan sınırların, Kara Surları'nın, Marmara ve Haliç Surları'nın, Ceneviz Kolonileri'nin ve diğer tarihsel/kültürel varlıkların metro çalışmasından en ufak şekilde zarar görmeyeceğinin altı çizildi. Kazı çalışmalarının mühendislik önlemlerinin yanısıra kesintisiz arkeolojik gözetim altında sürdürüldüğü, özellikle belirtildi.

BÜYÜKŞEHİR'in yazısı bir anlamda, "metro çalışmaları sırasında Tarihi Yarımada'nın özelliklerine saygılı gösteriliyor olması" konusunda bir "güvence belgesi" niteliği taşıyor. Yazı aynı zamanda, "Denetimli ve bilimsel yapılırsa metro hattı, Tarihi Yarımada'dan geçebilir" tezine güç kazandırıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır