kapat

30.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
77'nci yıl coşkuyla kutlandı
7'den 77'ye binlerce kişi dün Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Birbirinden güzel gösterilerin yapılıp, halayların çekildiği, şiir, şarkı ve marşların söylendiği törenlerde Cumhuriyet'i korumaya and içildi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 77'nci kuruluş yıldönümü dün tüm yurtta, dış temsilcilikler ve KKTC'de çoşkuyla kutlandı. Ankara'daki törenler, sabah saat 08.45'te devlet erkanının Anıtkabir'de Aslanlı Yol'daki yürüyüşüyle başladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığındaki devlet protokolünde Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan, FP lideri Recai Kutan, Bakanlar, DYP lideri Tansu Çiller, CHP lideri Deniz Baykal ile askeri ve mülki erkan hazır bulundu. Askerler, öğrenciler ve vatandaşlardan oluşan binlerce kişi de Ata'ya bağlılık için Anıtkabir'e akın etti.

'DEĞERİNİ BİLİN'
Cumhurbaşkanı Sezer, Anıtkabir özel defterine şu cümleleri yazdı: "Bağımsızlığın ve ulus olmanın değerinin bilinmesinde Cumhuriyeti bugüne getirmenin gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Cumhuriyeti kurarken öngördüğünüz özgürlükçü demokrasiyi geliştirmek için bütün gücümüzle çalışıyoruz."

Sezer, yayınladığı mesajda da Cumhuriyet Bayramı nedeniyle ülkenin her köşesinde ortak bir coşku ve heyecan yaşandığını belirterek tüm yurttaşları bu coşkuyu paylaşarak, Cumhuriyet'i ve değerlerini anlamaya çağırdı.

'SONSUZA DEK YAŞATACAĞIZ'
TBMM'deki tören ise saat 09.20'de başladı. TBMM Başkanı Ömer İzgi, Sezer'i askeri törenle karşıladı. Törenin ardından Sezer, protokol salonunda kutlamaları kabul etti.

Kutlamalar çerçevesinde Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanındaki resmi geçit, Sezer'in Onur Taburu'nu denetlemesi ve halkı selamlamasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, üstü açık siyah bir otomobille tören alanına giriş yaptılar. Binlerce vatandaşın tanıklığında THK paraşütçülerinin yaptığı gösteri atlayışının ardından, tören geçişi başladı. Ve Ankara'da bayram coşkuyla kutlandı.

İstanbul Vatan Caddesi'nde de bir geçit töreni düzenlendi. İstanbul Valisi Erol Çakır'ın "Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatacağız, kutlu olsun" sözleriyle başlayan kutlamalarda konuşmaların ardından şiirler okundu, geçit törenleri yapıldı. Törenlerde öğrencilerin yanı sıra, tank birlikleri ve zırhlı araçlarla 3 uçak ile 6 helikopter de geçiş yaptı.

BİR BAYRAMIN ARDINDAN...
*Sezer frak giymedi: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in TBMM'deki törenlerde frak giymemesi dikkat çekti. TBMM Başkanı da törene takım elbise ile katıldı.

* Eski Cumhurbaşkanları yoktu: TBMM'deki törenlere, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren Amerika'da olduğu için katılamazken 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de TBMM'ye gelmedi.

*Terlikli kutlama: Sezer, Türkiye'deki yabancı misyon şeflerinin tebriklerini de kabul etti. Fas Büyükelçisi'nin ilginç kıyafeti ile terlikleri dikkat çekti.

* Arseven'den asteğmene tepki: TBMM'deki törenlerin ardından tatsız bir olay yaşandı. Meclis Başkanvekili ANAP'lı Nejat Arseven, üst düzey protokolun bulunduğu araçların çıkışı tamamlanmadan kendisine alanı terk etme izin vermeyen bir asteğmen ile tartıştı. Görevli asteğmene önce "Seni gebertirim" diyen Arseven hararetli bir tartışmanın ardından asteğmene "Görüşeceğiz" diyerek alandan ayrıldı.

* HADEP ilk kez törende: HADEP İstanbul İl Örgütü, ilk kez Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katıldı.

*Bir kişi gözaltına alındı: Vatan Caddesi'ndeki törenler sırasında "İstanbul metrosunu Medine-i Münevvere'ye kavuştur yarab" diye bağıran, sarıklı, cübbeli Hasan Çetin adlı bir kişi gözaltına alındı.

*'Çok renkli' etkinlikler: Tören alınlarında düzenlenen gösterilerin, öğrenciler tarafından oluşturulan fener alaylarının yanı sıra çok ilginç etkinlikler vardı. Artvin'de briç şampiyonası, Edirne'de romanların dans gösterisi, Samsun'da kros yarışması yapıldı; Hatay'da müze açıldı. Pek çok ilde de konferaslar, tiyatro oyunları düzenlendi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır