kapat

30.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Uçakta 'alo' başlıyor
THY'nin iç ve dış hat uçuşlarında dakikası 4.5 dolara telefonla konuşulacak, faks çekilebilecek. Uygulamadan hem uçaktakiler, hem yerdekiler yararlanacak

THY'nin tüm iç ve dış hat seferlerinde faks ve telefon hizmeti uygulaması yakında başlıyor. İsteyenler ev ya da işyerlerinden telefon edip, dakikası 4.5 ABD Doları ödeyerek uçakta bulunan kişilerle görüşebilecekler. Sistemde telefon sapıklarına karşı da, "aracı modeli" sayesinde önlem alınacak.

Telekomünikasyon Üst Kurulu Başkanı Fatih Yurdal kısa süre içinde başlatılması hedeflenen uygulama konusunda şu bilgileri verdi:

"Sistem uydu ile işliyor. Uçakla haberleşmek için sinyal önce uyduya gidiyor. Uydu, uçağı bulup, sinyali iletiyor. Cevabı da yine uydu kanalıyla iletiyor. Gölbaşı'ndaki istasyon bu amaçla kullanılacak. THY'de aslında koltuğa monte edilmiş telefonlar ve çalışabilecek sistem var. Çok acil hallerde kullanılabiliyordu, şimdi bu yaygınlaştırılmış olacak. Telefon yanında, faks imkanı da var. Faksı kağıt olarak göndermek yerine, yazıyorsunuz, faks olarak gönder diyorsunuz, mors alfabesi gibi işleyip faksa dönüşüyor. Yine mesaj gönderip, telefonla konuşuyorsunuz."

Sapıklara önlem
İstasyon aracılığıyla uçaktaki telefonlardan çıkış yapılabileceğini belirten Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Alptürk, 'telefon sapıkları 'için ayrıca önlem alındığını belirtti. Alptürk sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uçaktaki telefon numarasını, havayolu şirketi bilecek. Çünkü, sürekli arama olursa, kilitlenme meydana gelir. Uçak firmasını arayan yolcu ya da yolcuya ulaşmak isteyen kişi, aracı sayesinde telefonla konuşabilecek. Bu nedenle telefon sapıklarının sisteme dadanması zor. Dışardan arayan kişi, önce aracıyı arıyor, sonra yolcuya ulaşabiliyor. Yolcunun koltuğunu arama sözkonusu değil. Yine uçağa binmiş insanların aşağıdaki bir aboneyi araması da sözkonusu olacak."

Nevin BİLGİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır