kapat

30.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Kafede dehşet
Çeçenler'den bombalı saldırı. Grozni'nin güneyindeki Şiri Yurt'ta bir kafede meydana gelen patlamada en az 14 Rus askerİ öldü

Uzun süredir Rus ordusuna karşı sessizliğini koruyan Çeçenler, dün düzenledikleri bir saldırıyla direnişlerini sürdürdüklerini gösterdi. Grozni'nin yaklaşık 30 kilometre güneyindeki Şiri Yurt bölgesinde Rus askerlerinin gittiği bir kafeye yerleştirilen yaklaşık 10 kilogramlık bombanın (TNT) patlaması sonucu, en az 14 Rus askeri yaşamını yitirdi. Patlama öğleden sonra, askerlerin yoğun olduğu saatlerde meydana geldi ve bombanın şiddetiyle civardaki binalarda da geniş çaplı hasar oluştu. Kafenin sahibi Essila Ambukeva adındaki bayanın da ölenler arasında olduğu belirtiliyor.

30 kişi ölmüş olabilir
Saldırının ardından telefonla bir açıklama yapan Çeçen direnişçileri sözcüsü Movladi Udugov, sorumluluğu üstlendiklerini söyledi ve "14 Rus İçişleri Bakanlığı'na bağlı OMON polisi öldü" diye konuştu. Bölgedeki kaynaklar enkazın altından çıkacak ölü sayısının 30'u bulmasından endişe ediyorlar. Olay üzerine, Rus birlikleri kentteki tüm yolları zırhlı askeri araçlarla kapadı ve kentin üzerinde helikopterlerle arama yaptı. Ancak Udugov'un belirttiğine göre binanın yıkıntıları arasında ölenlerin cesetleri halen bulunamadı.

Ruslar ağır kayıp verdi
Olayın ardından operasyon düzenleyen Rus birliklerle Çeçen direnişçiler arasında çatışmalar yaşandı. Grozni'nin güneyindeki Zani-Vedeno bölgesindeki çatışmada 10 Rus askerinin öldürüldüğü öne sürüldü. Çeçenler'in ise 1 kayıp verdiği belirtildi. Rusya kayıpları doğrulamadı. Ancak Argun ve Vedeno'daki vadi ve dağlık bölgelerdeki Çeçen mevzilerini top atışına tuttuklarını açıklamakla yetindi. Rus komutanların Grozni'deki karargahları da geceyarısı 3 ayrı noktadan açılan ateşe hedef oldu. Ayrıca Acil Durumlar Bakanlığı binasına da saldırı düzenlendi. Uzaktan kumandalı bir mayının askeri araçlarının hemen önünde patlaması sonucu da 3 Rus askeri yaralandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son 48 saat içinde birbiri ardına meydana gelen saldırılara rağmen askerlerinin duruma hakim olduğunu ve savaşı çok yakında sona erdireceklerini söyledi.

Taraflar arasında geçen yıl Eylül ayında başlayan çatışmalarda şimdiye kadar 2 bin 500 Rus askeri hayatını kaybetti. Geçtiğimiz Şubat ayında başkent Grozni'nin de Rusya'nın eline geçmesinden sonra sayıları iyice azalan Çeçenler'den yaklaşık 500 kadarı dağlara kaçarak gerilla mücadelesine başladı. Çeçen gerillalar geçtiğimiz aylarda birbiri ardına bombalı intihar saldırıları düzenleyerek Ruslar'a ağır kayıplar verdirdiler.

Tehlikeli görev: Bul ve yok et!
Çeçenistan'da kontrolü ele geçirmeye çalışan Ruslar, gerilla savaşı veren Çeçen milislere karşı yeni taktikler geliştirdi. Bunlardan en önemlisi, dağlarda Çeçenler'in kurduğu pusu ve tuzaklara karşı hazırlıklı olmak... Rus İstihbarat ve Sızma Birliği adı altında görev yapan komandoların amacı da, ordu birlikleri belirli bir bölgeye konuşlanmadan önce "araziyi süpürmek".

Grozni'nin güneyindeki dağlarda faaliyet gösteren İstihbarat ve Sızma Birliği, 10 kişilik üç takımdan oluşuyor. Her takımda 10 askerin yanısıra bir çavuş ve teğmen görev yapıyor. Komandolar, kendilerinden sonra bölgeye gelecek askerlerin güvenliğinden sorumlular. Görüş alanı geniş bir tepe belirleyip, oradan düşmanın hareketlerini izliyorlar. Gerektiği zaman, tehlike sinyalleri aldıklarında belirli bölgelere mayın yerleştiriyorlar. Civarda Çeçen savaşçılar ya da bubi tuzakları olup olmadığını kontrol ediyorlar. Yemeği 8 kişi yiyor, kalan 4 kişi ise nöbet tutuyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır