kapat

22.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
MHP'den Türkçe tabela atağı
MHP ilan ve reklamlardaki yabancı kelimelerin yasaklanması için teklif hazırladı. Yabancı kelime kullananlar ek vergi verecek

MHP, Türkçe'nin yabancı dilden arındırılması amacıyla yasa teklifi hazırladı. Teklife göre 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, ilan ve reklamlarda Türkçe dışında dil kullanmak yasaklanırken, belediyelere Türkçe dışındaki tabela, levha ve reklamları indirme yetkisi verilecek.

MHP Kayseri Milletvekili Hasan Basri Üstünbaş, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nda değişiklik isteyen teklifini parti grubunda sundu.

MHP'li Üstünbaş, 1980 öncesinde Türkçe ilan ve reklam mecburiyeti olmasına karşın, bunun yasayla kaldırıldığını ve Türkçe'nin yabancı kelimelerin istilasıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Üstünbaş, "Güzel Türkçemizin eskiden olduğu gibi her yerde yer alabilmesi için Belediye Gelirleri Kanunu'nda değişiklik yapmak suretiyle korumayı amaçlıyoruz. Dünyada 250 milyon kişi tarafından konuşulan dili, yabancı dillerin etkisinden korumak gereklidir" dedi.

BELEDİYELERE DESTEK
Belediyelerin zaman zaman meclislerinde karar alarak Türkçe'yi korumaya çalıştıklarını kaydeden Üstünbaş, şöyle konuştu:

"Türkçemiz sokaktan başlayarak kirlenmeye başlamıştır. Türkçe'yi yabancı sözcüklerden arındırarak, duru bir dil haline getirmek için çalışmalara yine sokaktan başlamak gerekir. Bazı yerel yönetimler son derece duyarlı davranarak tavsiye kararları almışlardır. Bu belediyeler Çankaya, Karaman, Salihli, Turgutlu, Boyabat ve Kayseri Kocasinan belediyesidir. Alınan tavsiye kararları herhangi bir yaptırım gücüne sahip olmadığından zaman zaman belediyeleri zor durumda bırakmaktadır. Bu konunun bir an önce Yüce Meclis'te görüşülmesi ve kanun haline getirilmesi için özellikle milletvekillerine önemli görevler düşmektedir."

MHP'nin tasarısı neler getiriyor?
25.5.1981 tarihli 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin teklif şöyle:

* İşyerlerinin kapılarına sahiplerinin ad, soyadları ile müesseseleri veya ilgili şahısların işini gösteren Türkçe bir levha asmak zorunludur.

* Bu levhalara Türçe'den başka dil veya yazı ile yazılmaz. Yine de yabancı isim yazılmak istenirse bunların genişliği ve puntoları Türkçe'nin yarısını geçemez ve Türkçe'nin altına yazılır.

* Levhaların belediyelerin tenbih ve yasaklarına uygun olması lazımdır. Aksi halde belediye bunları indirme-ye ve uygunlarını astırmaya yetkilidir.

* Bu levhalardan belediye meclislerince düzenlenecek tarifeye göre yıllık bir vergi alınır. Levhaların Türkçe'den başka lisan ve yazı ile yazılı olan kısımlarından ayrıca ikişer kat vergi alınacak.

* İrat getirmeyen ve kamu hizmetlerine tahsis edilen resmi dairelerin kapılarındaki daire adlarını gösterir levhalardan vergi alınmaz.

* Meydan, yol ve sokaklarda, umuma açık yerler ile nakil araçlarındaki ilanlarla diğer ilan ve reklamlardan belediye meclislerince düzenlenecek esas ve tarifelere göre vergi alınır.

Nevin BİLGİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır