kapat

22.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
'Gerçek' memlekete hücum
Nüfus sayımı dolayısıyla yurt çapında tam bir sayım seferberliği var. Belediyeler vatandaşlarını "kaçırmamak" için özel önlemler alırken, İstanbul'da yaşayan birçok kişi Anadolu'ya akın etti

Nüfus sayımı nedeniyle dün oldukça hareketli bir gün yaşandı. Valilikler, belediyeler ilginç önlemler aldı, vatandaş evde hapis geçireceği günün öncesinde marketlere koştu. Bir de büyük şehirlerde oturduğu halde "gerçek" memleketine akın edenler, şehirlerarası otobüslerde bilet bırakmadı. Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde yaşayanlar, İller Bankası'ndan daha fazla ödenek almasını sağlamak amacıyla doğdukları illere akın etti.

SAYIMA DEĞİL FESTİVALE
Yoğun talep nedeniyle şehirlerarası sefer yapan yolcu otobüslerinde boş yer kalmadı. Yolcuların akın ettiği otogarlar en hareketli günlerinden birini yaşadı. Hakiki Koç Firması'ndan İsmet Eşim, bir talep patlaması yaşadıklarını belirterek, "Sayımdan önce işler hayli durgundu. Ama son bir haftada inanılmaz bir talep başladı. Özellikle İç Anadolu için anormal bir yolcu potansiyeli ortaya çıktı. Otobüs yetiştirmekte güçlük çekiyoruz" diye konuştu. Sayım için memleketlerine gidenlerin başında da Tokatlılar'ın olduğu görüldü.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı "Alo Kaçan" hattı önceki akşam, Isparta'ya giden "kaçak"ları yakaladı. Ispartalılar'ın doldurduğu 3 yolcu otobüsünü durduran belediye zabıtası, yolcuların nüfus sayımı için Isparta'ya gittiğini öne sürdü. Yolcular ise Isparta'da düzenlenen bir "Ayva Festivali"ne gittiklerini iddia ettiler. Tartışma sonrasında yetkililer, sadece 8.5 milyonluk trafik cezası kesti.

TELLAL BAŞKAN
Belediye başkanları İller Bankası'ndan nüfusuna göre fazla pay alabilmek için türlü yöntemlere başvururken Rize'nin İkizdere Belediye Başkanı Ayhan Biberoğlu, karlar altındaki yaylaları gezerek sayımda yazdıracak insan aradı. 1995 sayımında 1900 olarak belirlenen ilçe nüfusu nedeniyle İller Bankası'ndan çok az pay aldıklarını söyleyen Başkan Biberoğlu, "vatandaşı ikna için köylere kendim çıkıyor ve evleri kontrol ediyorum. Yılın büyük bölümünü ilçede geçiren halk sokağa çıkma yasağı yüzünden yaylalara çıkıyor. Olan da bize oluyor" diye konuştu.

NÜFUSUNCA ALTIN
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "Ankara'da sayılmayana su yok" tehdidine misilleme Denizli'den geldi. Denizli Belediye Başkanı Ali Aygören, "Denizli'de sayılmayanların suyunu kesmeyeceğiz. Ama nüfusumuzun 380 bin kişiyi geçmesi halinde, en çok nüfusun bulunduğu 1000 konuta birer altın vereceğiz" dedi.

Gümüşhane'de vatandaşlar şehir merkezi dışına çıkmamaları için uyarılırken, araçlara binenler Belediye görevlileri tarafından tek tek saptandı. Görevliler, kent merkezi dışına çıkanları tespit etti.

CİHAT MATĞYener CABBARĞMurat KABAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır