kapat

22.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
KISA KISA KISA

Nokia: Basit cep daha çok satıyor
Dünyanın en büyük mobil telefon üreticisi Nokia'nın Yönetim Kurulu Başkanı Jorma Ollila, tüketicilerin yüzde 70'inin ses iletişimine dayalı ucuz telefonları tercih ettiğini söyledi. Pazar liderliğini ele geçirmek için bu gruba da hitap etmek gerektiğini vurgulayan Ollila, antensiz ya da resim gönderebilen telefonların da bu gruba hitap etmek için önemli olduğunu söyledi.

Tekstilde ABD kotası zorlanıyor
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), İstanbul'a davet ettikleri ABD'li yetkililerle bir araya geldi. Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen, ABD tekstil ve konfeksiyon pazarındaki yüzde 1.9'luk payın yüzde 3-4'lere getirilmesini istedi. ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşar Vekili Richard Steinkemp de Türkiye`nin tekstil ve diğer sanayilerde vasıflı iş gücüne sahip olduğunu, şu ana kadar 4 kez yenilenen kota anlaşmalarının genişletilmesinin göz önüne alınabileceğini belirtti.

'Bütçede büyük sapma olmaz'
Uluslararası danışmanlık şirketi Deloitte & Touche şirketi vergi direktörü Niyazi Çömez, 2001 bütçe tasarısındaki hedeflerin büyük bir sapma olmadan gerçekleşebileceğini söyledi. Çömez, "Öngörülen 5.233 katrilyonluk bütçe açığı hedefine ulaşılabilir. Ancak özellikle petrol fiyatlarındaki artışın dizginlenmesi gerek. Yoksa iç piyasaya yansıması kaçınılmaz olacak" dedi.

Türk helvasına kalite belgesi
Türk gıda piyasasında marka bilinirliği en yüksek firmalardan biri olan Koska; Almanya'da bulunan TUV kalite kuruluşundan ISO 9002 belgesi almaya hak kazandı. Kalite ve lezzetin yanısıra üretimin tüm aşamalarında hijyen koşulların sağlanmasını ilke olarak benimseyen Koska, 100'e yakın bayisi ve 30 araçlık kendi filosu ile Türkiye'nin dört bir yanına ulaşırken yurtdışında da aranan bir marka olmayı başardı.

Bürokratlar G-20 zirvesine gidiyor
Maliye Bakanı Sümer Oral, G-20 toplantısına katılmak üzere bugün Kanada'ya gidiyor. Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Oral 24-25 Ekim 2000 tarihlerinde Montreal'de yapılacak olan ikinci G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına katılacak.

Açıklamada, toplantıda, küreselleşmenin ulusal politikalar ve uluslararası yöntemler açısından ortaya çıkardığı sorunlar ve çözüm politikalarıyla mali krizlerin önlenmesi konularının ele alınacağı bildirildi. Maliye Bakanı Sümer Oral'ın ayrıca, 24 Ekim 2000 tarihinde ABD Hazine Bakanı Lawrance Summers ile de ikili bir görüşme yapacağı belirtilen açıklamada, G-20 toplantısına Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in de katılacağı kaydedildi.

Dünya Gazetesi'nden halka arz başvurusu
Dünya Gazetesi halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK)başvurdu. SPK'nın haftalık bültenine göre Dünya Süper Veb Ofset 125 milyar lira nominal değerli hisselerini halka açmak istiyor. Başvuruya göre şirketin nakit olarak artırılan 125 milyar liralık sermayesine ilişkin hisseleri ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak halka arz edilecek.

SPK Haftalık Bülteni'nde yer alan bilgiye göre, Kurul, Meridyen Menkul Değerler'in ticaret unvanının Ataonline Kıymetler olarak değiştirilmesine izin verdi.
Öte yandan, Kurul bu hafta, Arena Bilgisayar'ın halka arz edilecek mevcut hisselerinin ve sermaye arttırımı nedeniyle
ihraç edilecek hisselerinin, Alkim Kağıt'ın da sermaye arttırımı nedeniyle ihraç edilecek hisse senetlerinin kayda alınma taleplerini uygun gördü.

Ansen: Usulsüz kredi yok
Halk Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Yenal Ansen, gazetelerde, yargıya havale edilecek dosyalar larak belirtilen konulara dikkat edildiğinde, bankanın ve yönetimin kastı ve ususüzlüğü anlamına gelecek işlemler bulunmadığını bildirdi. Ansen, yaptığı açıklamada bugün kendisi hakkında ve banka yönetim kurulu üyeleri ile ilgili çıkan haberlerde, bir yargı kararı olmamasına rağmen, haksız ithamlarda bulunulduğunu kaydetti. "Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olarak şahsımın ve Yönetim Kurulu üyelerinin zan altında bırakılmak istendiği görülmektedir" diyen Ansen, şunları kaydetti: "Tüm krediler, bankacılık ilke ve kuralları içinde usulüne uygun, belgeler, bilanço, ticaret sözleşmeleri, teminatlara ilişkin tapu belge ve takyidat yazıları ile ekspertiz raporlarına dayanılarak açılmış kredilerdir."

Dış borç hedefi 7 milyar dolar
Hazine 2001 yılında 7 ile 8 milyar dolar civarında dış borç almayı hedefliyor. Önceki akşam yapılan Piyasa Yapıcılığı Danışma Kurulu toplantısı'nda gelecek 3 aylık dönemde 50 milyar Yen tutarında tahvil ihracının planlandığı belirtildi. 2001 yılında ise toplam dış borçlanma hedefinin Merkez Bankası para ve kur politikaları göz önünde bulundurulmak üzere, 2000 yılında olduğu gibi 7-8 milyar dolar civarında olacağı ifade edildi. Toplantıda TRLİBOR uygulamasına geçilmesine ilişkin çalışmaların Kasım ayında yapılacak toplantıda görüşülmesine karar verildi.

Erdemir'den 81,7 trilyon lira kâr
Erdemir 9 ayda rekor kar açıkladı. Geçen yıl aynı dönemini 29.8 trilyon zarar eden Erdemir, bu yılın aynı döneminde 81.7 trilyon kar etti. Dokuz aylık şirket bilançolarına göre Ditaş Doğan 808 milyar, Ege Profil 646 milyar, Kent Gıda 85 milyar. Marshall 4.8 trilyon. Mazhar Zorlu Holding 552 milyar, Tat Konserve 2.2 trilyon, Vakıf Risk 29 milyar lira kar açıkladı.

Kentbank Avnavutluk'ta banka aldı
Kentbank Arnavutluk Cumhuriyeti, IFC ve EBRD arasında imzalanan özelleştirme anlaşması uyarınca Arnavutluk'un en büyük ikinci bankası National Commercial Bank'ın (NCB) yüzde 60 hissesi 16 Ekim itibariye satın aldı. IFC ve EBRD de yüzde 20'şer pay asahibi oldu. NCB ülkenin özelleştirilen ilk bankası oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır