kapat

22.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
'Asıl rakibimiz yabancılar'
Banka almak için sermaye artırımına gittiklerini vurgulayan Demirbank Genel Müdürü Akçakayalıoğlu, "Yabancılar bizi alamaz ama biz birkaç banka alabiliriz' dedi

Demirbank'ın esas rakibinin yabancı bankalar olduğunu söyleyen Hasan Akçakayalıoğlu, "Alt yapımız ve teknolojimizle onları alt edeceğiz" diye konuştu

Demirbank Genel Müdürü Hasan Akçakayalıoğlu, Demirbank'ın asıl rakibinin yabancı bankalar olduğunu yabancı bankalarla herhangi bir birleşmeye de ihtiyaçlarının bulunmadığını belirtti. Akçakayalıoğlu, "Demirbank, Türkiye'nin en istikrarlı yapıya sahip bankalarından biri. Bu nedenle bizi yabancı bankalar satın alamaz. Ama biz gerekli görürsek yurtiçinde banka satın alırız. Bu nedenle de sermaye artırdık" dedi.

Hasan Akçakayalıoğlu ile Demirbank'ı ve hedeflerini konuştuk.

* Demirbank neden sermaye artırdı?

Bankaların sermaye yapısını sermaye yeterlilik rasyosu gösterir. Bu rasyoyla bankanın aktifinde ne kadar risk var, pasifinde bunu karşılayacak ne kadar kaynağı var, ne kadarı özsermayeyle fonlanıyor? O rasyoda sene başında yüzde 21'in üzerindeydik. Uluslararası standart ise yüzde 8. Bu, kuvvetli bir sermaye yapısını gösteriyor. Bunu korumak istiyoruz.

Ayrıca piyasanın büyümesiyle hem kurumsal hem de bireysel bankacılık hacmimizi artırdık. Aktiflerimiz büyüdü ve sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 21'den yüzde 17'lere geriledi. Biz, sermeye yeterliliğimizi çok daha yukarıya çekelim, daha da kuvvetli olalım istedik. Büyüyen, geçiş dönemi yaşayan bir piyasadayız. Olanaklar çıktığında bunlardan yararlanmak istiyoruz. Örneğin bir banka satın alacaksınız. Sermayeniz güçlüyse bu tür olanaklara çabuk cevap verebilirsiniz. Çünkü Türkiye'de herkes bu tür olanaklar çıkacak diye bekliyor. Biz de diyoruz ki sermayemiz güçlü olsun ki gerekirse 1 değil, 2, gerekirse 3 banka alabilelim.

* Gündeminizde var mı böyle bir girişim?

İyi bir fırsat çıkarsa değerlendirmeyi düşünüyoruz. Ama şu anda somut bir gelişme yok. Sektörün yapılanması sırasında böyle fırsatlardan yararlanabilmek için sermaye yeterliliğimizi yukarı çektik.

*Yabancı bir banka yerli büyük banka ile evlilik yaparsa nasıl rekabet edeceksiniz? Pazar payınızı nasıl koruyacaksınız?

Bizim gerçek rakibimiz zaten yabancı bankalar. Çünkü biliyoruz ki bunlar birgün ağırlıklı olarak Türkiye'ye gelecekler. Biz kendimize bugünkü yapıda ciddi bir rakip görmüyoruz. Esas rekabet, yabancı bankalardan gelecektir. Türkiye pazarını çok iyi biliyoruz, çünkü kendi pazarımız. Dolayısıyla yabancıların burayı bizden iyi bilmesi mümkün değildir. Örneklerine bakıldığında yabancı bankalar, bizim gibi bankaları silip süpürememiştir. Yabancı bankalarla rekabet edeceğiz ve onları da altedeceğimize inanıyoruz. Demirbank olarak zaten yabancılarla rekabet ediyoruz. Demirbank'ın yurtdışında 12 ülkede faaliyeti var.

* Sektör bireysel bankacılıkla mı büyüyor?

Şu anda bireysel bankacılık faaliyetleri artıyor. Bu gelişmeler de pazarı büyütüyor. Pazar büyüyünce daha fazla müşteri talebi söz konusu oluyor.

* Sektördeki değişime Demirbank olarak nasıl hazırlanıyorsunuz?

Bunun için yapılması gereken yatırımlara 4-5 yıl öncesinden başlamıştık ve 1.5 yıldır da tamamladık bu yatırımları. Faiz marjlarının çok yüksek olduğu dönemlerde kazandıklarımızı bu alanda değerlendirdik. Bugün de süren yatırımlar bunu tamamlar niteliktedir.

* Tüketici kredilerinde patlama oldu ama bazı bankalarda sorunlu krediler arttı. Hatta son zamanlarda bazı bankalar otopark kiralar hale geldi. Sizde böyle bir durum var mı?

Bizim için böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü biz, 1953'ten bu yana ana sermaye yapısını değiştirmeyen tek özel bankayız. Kredi politikamız da yaklaşık 50 yıllık bir tecrübeye dayanıyor. Bu nedenle sorunlu krediler rasyomuz yüzde 1'in altında.

* Mevduatınızın ne kadar döviz ne kadarı TL'dır?

Kaynaklarımızın yüzde 80'i mevduattır. 1 milyon bireysel müşterimiz var ve mevduat bazında en güçlü bankalardan biriyiz.

* Yeni ürününüz var mı?

Bu yıl piyasaya en çok yeni ürün getiren bankayız. Her ay yeni bir ürünle müşterimizin önüne çıkacağız.

'YABANCILAR BİZİ SATIN ALAMAZ
* Yabancı bankalarla ortaklığa nasıl bakıyorsunuz?

Yabancı bankalar Türkiye'de mevcut faaliyetlerini genişletme veya yeni girişimlerine yönelik niyetlerini açık açık söylüyorlar. Böyle bir süreçte buna benzer bir teklifin gelmesi durumunda bankanın hissedarlarının değerlendireceği bir konu. Demirbank, Türkiye'de en köklü geçmişe bankalardan biri.

* Yani bankayı yabancılara satmak gibi bir niyetiniz yok mu?

Böyle bir şeye ihtiyacımız yok. Çünkü yapımız çok iyi. Yani Demirbank'ı alamazlar ama biz banka satın alabiliriz. Bu nedenle de sermayeyi artırdık.

* Dokuz ayda bankanın aktifi büyüdü mü?

Sene başında gösterdiğimiz büyüme trendi dokuz aylık dönemde de sürdü.

'FAİZLER DAHA DA DÜŞECEK'
*Sektördeki son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tüketici kredisi talebinde ilk altı aya göre daralma var. Ancak Demirbank olarak bizim kredi talebinde bir artış gözlüyoruz. Bu arada faizlerdeki düşüş kalıcılık kazandı. Ekonomiye olan güven her geçen gün biraz daha artıyor. Beklentimiz, faizlerin daha da düşmesi yönünde. Çünkü enflasyondaki düşüş kesin sürecek ve program da başarılı bir şekilde yürüyor. Devalüasyon yavaşlayacak ki bu ay aylık bazda yüzde 1'e düştü. 2001 yılı bütçesinde öngörülen enflasyon hedeflerinin de tutacağına inanıyoruz.

* Bütün bu gelişmeler bankacılık sektörüne nasıl yansıyor?

Bütün bunlar sektörü ve pazarı büyütüyor. Bankaların birbirinden pazar payı almanın ötesinde mevcut pasta büyüyor. Bu tür programların uygulandığı ülkelerde bankaların da büyüdüğü görülüyor. Faiz marjları daralıyor. Yani bankaların üzerindeki karlılık baskısı artıyor. Faizlerden gelecek karlar daha da azalacak. Bu noktada bankacılık sektörü bu yeni ortama adapte olması gerekiyor.

*Yeni ortamın ana hatları nelerdir?

Birincisi hacimsel büyüme gerekiyor. 1 birim hacimle 1 birim faiz marjı üretiyorsanız, şimdi 1 birimlik faiz marjı için 3 birim hacim olmalı. Yani yapının büyümesi gerekiyor. Ama pazarda zaten büyüme söz konusu. Önemli olan bu büyüme yeterli mi? Dolayısıyla bankaların komisyon gelirlerini artırması gerekiyor. Bunun dışında daha fazla hizmete yönelmeli ve çapraz satışı artırmalı. Bütün bunlara ek olarak da giderlerini mümkün olduğu kadar artırmadan büyümeyi gerçekleştirmesi gerekiyor.

*Demirbank olarak bunu nasıl gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz?

Teknoloji kullanımı ve verimlilikle bu sorunu aşacağız. Bizim odaklandığımız konulardan biridir bu.

Olcay NACAR ERGENÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır