kapat

22.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Moody's'den dört şart
Ekonomik reformlar kararlılıkla sürmeli. Dövizde bant sistemine başarıyla geçilmeli. Dış borç ödeme kapasitesine dikkat edilmeli. Cari açığa bir an önce önlem alınmalı

Yaz aylarından bu yana Türkiye'yi kredi notu artışı için "yakın izleme" programına tabi tutan kredi derecelendirme (reyting) kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesinin dört koşulun yerine getirilmesine bağlı olduğunu açıkladı.

Moody's'in son Türkiye analizinde, "Ekonomik reformların sürdürülmesi, dövizde uygulanan çıpa sisteminden, gelecek yıl uygulanması hedeflenen bant sistemine başarılı bir şekilde geçilmesi, dış borç geri ödeme kapasitesine dikkat edilmesi ve cari açığa önlem alınması" gerektiği vurgulandı.

Bu şartların yerine getirilmesi halinde Türkiye'nin notunun yükseltilmesinin kuvvetle muhtemel olduğu belirtildi.

Moody's'in analizinde, ekonomide istikrar programı kapsamında alınan önlemlerin genel olarak yerinde önlemler olduğu vurgulanırken, artan iç talep ve TL'deki değerlenme nedeniyle cari işlemler açığının yükseldiği, bunun için talep dengeleyici önlemlerin alınması gerektiği kaydedildi.

KAYMA OLABİLİR
Enflasyon başta olmak üzere, bazı makro hedeflerde yıl sonu itibarıyla kaymalar olacağı belirtilen analizde, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) cinsinden ortalama enflasyonun 2001 yılı için yüzde 18 düzeylerinde gerçekleşebileceği saptaması yapıldı.

Konuyla ilgili görüş bildiren uluslararası bankacılık analistleri ise Türkiye'nin daha yüksek kredi notunu hakkettiğini ve birçok gelişmekte olan ülkenin notunu yükselten Moody's'in, Türkiye'deki gelişmelere olumlu baktığını belirttiler.

ARTIRMA ŞANSI YÜKSEK
Analistler, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltme ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladılar. Analistler, Standard and Poor's'un da Türkiye'deki gelişmelere olumlu baktığına işaret ediyorlar. Yaz aylarında ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerden sonra Standart&Poors ve FITCH/IBCA Türkiye'nin kredi notunu artırmıştı.

Büyüme tahmini yüzde 5.6
Moody's, GSMH cinsinden büyümenin, bu yıl yüzde 5.6, gelecek yıl ise yüzde 5.2, yine GSMH cinsinden işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 7, gelecek yıl ise yüzde 6.3 düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulundu. Moodys'in tahminine göre, kamu sektörünün toplam borcunun GSMH'ye oranı bu yıl yüzde 54, gelecek yıl ise yüzde 45 olacak. Analizde, cari dengenin, bu yıl GSYİH'ya oranı itibariyla yüzde 4, 2001'de ise yüzde 3.8 oranında açık vereceği tahmini yapıldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır