kapat

22.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Barak'a büyük suçlama
İtalya'nın BM Büyükelçisi Vento: Filistinliler'in 2 İsrail askerini linç etmesi politik bir oyun. İsrail, Filistinli çocukları öldürünce tepki toplamıştı. Haklı çıkmak için İsrail hükümeti iki askerinin kurban edilmesine göz yumdu

İtalya'nın Birleşmiş Milletler nezdindeki Büyükelçisi Sergio Vento, İsrail'i iki askerinin linç edilmesine "izin vermek" hatta "teşvik etmekle" suçladı. Amerika'nın New York kentinde her hafta İtalyan gazetecilerle düzenlediği rutin görüşmede konuşan Vento, İsrail Başbakanı Ehud Barak'ı töhmet altında bırakan şu açıklamayı yaptı: İsrail, Filistinli çocukların dünyanın gözü önünde öldürülmesiyle başlayan medya savaşını kaybediyordu.

Bunun üzerine Yahudiler için kutsal kabul edilen Hz. Yusuf'un mezarının yakılıp yıkılmasına ve iki askerinin Filistinlilerce linç edilmesine göz yumdu. İsrail hükümeti de kendi askerlerini kurban vererek medya savaşında "eşitliği" sağlamayı amaçladı. İtalyan Büyükelçi'ye göre, İsrail'in "askerleri tehlikeli bölgeye sürme" planı tuttu ve İsrail aynı gece Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne uyarı saldırıları yaptı. İtalyan-İsrail ikili ilişkilerinde bomba etkisi yaratan açıklamalar nedeniyle İtalyan Dışişleri Bakanlığı, Vento'nun söylediklerinin, hükümetin resmi görüşleri olmadığı şeklinde bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Ancak İsrail'in bu açıklamaları ciddi bir şekilde protesto edebileceği ve Vento'nun görevden alınabileceği belirtiliyor.

KAMERAMAN DA İTALYAN!
Açıklamalarının basına yansımasıyla büyük tepki çeken İtalyan Büyükelçi, söylediklerinin kendi görüşü olmadığını ve BM koridorlarında Arap delegasyonları tarafından konuşulduğunu iddia etti.

Ancak Vento'nun açıklamalarına karşın bazı kesimler, İsrail askerlerinin linç ediliş sahnelerini görüntüleyen kameramanın da İtalyan TG4 kanalı için çalıştığını hatırlattı. Kameramanın kimliği uzun süre gizli tutulmuştu. Ancak İtalyan devlet televizyonu TV RAI'nin Kudüs temsilcisi, bir Filistin gazetesine yazdığı mektupta, kameramanın ismini açıklamıştı. Linç olayının başını çeken Filistinliler'in İsrail tarafından yakalandığı haberlerinin çıkması üzerine kameraman, Filistinliler arasında boy hedefi haline geldi. Ve tüm İtalyan muhabirler bölgeden geri çekildi.

Yasemin TAŞKIN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır