kapat

22.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Ege'de isyan
İtalya'ya gitme umuduyla bir Türk teknesine binen 672 göçmen, Ege'de fırtına çıkınca tekneyi ele geçirdi. Ancak fazla dayanamayıp Yunanistan'a sığındılar

Her şey 672 kişilik bir göçmen grubunun, Türkiye üzerinden İtalya'ya gitmek istemesiyle başladı. Afgan, Pakistanlı ve Iraklı Kürtler'den oluşan göçmenler, 'Funda' adlı bir Türk teknesine binerek Çanakkale'den yola çıktılar. Ancak içinde 144'ü çocuk, 70'i kadın 672 kişiyi barındıran tekne, Sakız Adası açıklarında büyük bir fırtınaya tutuldu.

Fırtınanın şiddetlenmesi üzerine Türk kaptan, tekneyi Yunanistan'a yönlendirmek zorunda olduğunu ve göçmenleri bu ülkeye bırakacağını açıkladı. İşte bu açıklama üzerine teknede isyan çıktı. Göçmenler gemiyi ele geçirdi.

STADYUMDALAR
Kaptan ele geçirilince kontrolsüz kalan gemi, uzun süre dalgalarla boğuştu. Fırtınanın şiddetlendiğini gören göçmenler paniğe kapıldı, aralarından biri can havliyle denize atladı. Ancak sonuçta göçmenler yapacakları bir şey olmadığını fark ederek Yunan makamlarından yardım istemek zorunda kaldılar. Sakız Adası'nın yaklaşık 2.5 kilometre açığında kontrolsüz kalan gemi, Yunan sahil koruma botları tarafından karaya çekildi.

Türk kaptan ve Ukraynalı 5 kişilik mürettebat Sakız Adası'nda mahkemeye sevkedilirken, aralarında 144 çocuğun da bulunduğu göçmenler, adanın Mesta ve Pirgi bölgelerindeki kapalı stadyumlara yerleştirildi.

İADE GÖRÜŞMELERİ
Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile Deniz Ticaret Bakanı Hristos Paputsis, Funda isimli geminin Türkiye'den hareket ettiğinin anlaşılması üzerine göçmenlerin iadesi için Türk makamlarıyla görüşeceklerini açıkladılar. Geçtiğimiz Mart ayında da 302 kişi Türkiye'den Sakız Adası'na gitmiş, iade edilmeden önce 3 hafta boyunca adadaki askeri kampta tutulmuştu. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalarda, kaçak göçmenlere ve insan simsarlarına karşı ortak mücadele edilmesi şartı da bulunuyor.

Stelyo BERBERAKİS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır